Ølfabriken Lilla Essingen Wedding Ale

Jag håller på med ölbryggning och till sommarens bröllop blir det en Wedding ale, häromdagen var det dags för själva bryggningen.

Närbild på min humlepellets

Förr i tiden bryggde man så kallat brudöl när det var bröllop, jag tänkte skaka liv i den traditionen med mitt eget wedding ale, en humlig ale. Basingrediensen i min öl är Weyermann’s Vienna Red maltextrakt som jag smaksatte med humlesorterna Cascade och Amarillo. Just de två humlesorterna är rätt vanliga i India Pale Ale, så min wedding ale är en sorts IPA, fast med röd malt.

Läs gärna om mina tidigare ölbryggningar också.

Vörtkokningen under min ölbryggning

Jag bestämde mig för att 10 liter var lagom och satte sedan ett recept. Först blandade jag i 2 kilo maltextrakt i min stora gryta och fyllde på med kallt vatten så mycket jag vågade utan att det skulle koka över. Sen lät jag det koka upp under omrörning för att det inte skulle bränna vid i botten.

Humlen som jag använde vid min ölbryggning

När min gryta kokade satte jag igång min timer som startade på 60 minuter. Efter tips från erfarna bryggare körde jag så kallade humlegivor med 35, 15, 10, 5 och 0 minuter kvar. För att göra det hela enkelt hade jag i förväg mätt upp humlemängden i olika glas och som ni kan se så var det en rejäl dos humle i första glaset.

Efter vörtkokningen blev det dags för kylning. Med isklampar, isbitar och kallt vatten fick jag ner det till runt 24 grader på knappt 40 minuter. Det får inte vara för varmt, då dödar man jästen som ska i. Innan vörten åkte ner i min jäshink silade jag det för att få bort humlen, till slut hade jag runt 7 liter i jäshinken. Jag spädde ut det till 11 liter och fick då en så kallade Original Gravity (OG) på 1048. OG är ett mått på densitet innan jäsning som (väldigt förenklat) talar om hur mycket det finns att jäsa på. Man mäter sedan Gravity varje dag och när det ligger stabilt flera dagar i rad har man något som heter Final Gravity och då har ölen jäst färdigt. När ölen jäst färdigt buteljerar man ölen och väntar några veckor innan det är drickfärdigt.