Pepparmintsarom och pepparmyntsolja – vad är skillnaden?

pepparmyntsolja-pepparmyntsarom

Pepparmintsarom och pepparmyntsolja får sin peak för året just nu, det är nog nästan bara under julen vi använder de produkterna till exempelvis mintkyssar, peppermint bark eller ischoklad med mintsmak. Är det någon skillnad på pepparmintsarom och pepparmyntsolja, eller är det olika namn på samma sak?

Pepparmintsarom köper du i vilken mataffär som helst, pepparmyntsolja däremot säljs bara på apotek, varför det är så har jag tyvärr ingen aning om. Då har vi rett ut var du köper respektive produkt, ett tips är att köpa pepparmyntsolja så snart som möjligt, den brukar ofta ta slut nämligen.

Hur skiljer sig innehållet mellan de båda produkterna då?

Pepparmyntsolja är ursprungsprodukten som framställs genom att man pressar pepparmynta (blad och stam) på något vänster och det resulterar i en olja till slut. Oljan är mycket stark och är ren mint i princip.

Vad är pepparmintsarom för något hokuspokus då? Hur mycket jag än söker efter information om produkten, så hittar jag inget som riktigt reder ut vad det är. Ett samtal med Livsmedelsverket ger inte heller mycket klarhet, pepparmintsarom kan innehålla pepparmyntsolja eller kemiskt framställd pepparmintsarom.

Är det farligt med pepparmintsarom? Nej, verkligen inte. Däremot tycker jag att man kan försöka använda det naturliga av en ingrediens som påverkar så mycket av smaken, lite som vanillin vs riktig vanilj. Men om du inte får tag i pepparmyntsolja kan du så klart köpa pepparmintsarom, bra nödlösning om du frågar mig och jag orkar inte moralisera så jävla mycket.

Vad brukar du använda pepparmyntsolja till?