Perfekta hamburgerbröd

Hamburgerbröd som verkligen är goda är inte så enkelt att få tag på i Sverige, de bästa bakar du enkelt själv och jag förklarar hur.

Egentligen övergår det mitt förstånd hur vi kan ha så katastrofalt dåliga hamburgerbröd här hemma i Svedala (förutom vissa restauranger som bakat det själva och vad jag vet två bagerier i Sverige som gör bra hamburgerbröd).

De bästa hamburgerbröden jag ätit i Sverige finns på Flippin’ Burgers i Stockholm och det är Magnus Johanssons bageri i Hammarby Sjöstad som ligger bakom. Det är inga problem att köpa de bröden om du:

  1. Bor i Stockholm
  2. Vill pröjsa typ 16 kronor per bröd.

Annars så får du helt enkelt baka egna och du hittar Magnus recept i Flippin’ Burgers nya bok Hamburgare från grunden (köp den på Adlibris). Jag testade receptet idag och det blev riktigt lyckat, tänkte ge några tips här nedan.

Degen till mina hamburgerbröd

Det går nog inte att göra fel under tiden som degen bearbetas, låt din degblandare göra jobbet.

Mina hamburgerbröd innan pensling och ugnen

Efter degblandning blir det lite mer knivigt (men inte jättejobbigt). För det första ska du ha exakt lika stora degbitar och det får du enklast fram genom att väga bitarna på en elektronisk hushållsvåg.

För mig blev det extra utmanande eftersom att jag har gasugn. I receptet står det att man ska jäsa bröden i ugn med runt 50 graders värme, det lägsta min ugn klarar är dock 150 grader. Vad gör man då? Jo, man kör igång ugnen på lägsta värmen och låter den vara påslagen i 3-4 minuter innan man stänger av och slår igen luckan. På det sättet får du fart på jäsningen även om du har gasugn. Glöm inte att spraya bröden med vatten innan jäsning samt sätta in en skål med vatten i ugnen under jäsningen för att behålla fuktigheten.

Perfekta hamburgerbröd efter gräddning

Så här blev resultatet första gången jag bakade Flippin’ Burgers hamburgerbröd. Jag är nöjd med färgen med tanke på att jag har gasugn hemma. Hur blev bröden då? Grymt bra, härlig luftighet som jag aldrig fått till tidigare.

Mitt hamburgerbröd med en vegetarisk hamburgare

Jag provade mina hamburgerbröd i en vegetarisk hamburgare hemma hos en polare idag, receptet på den hoppas jag kunna dela med mig av senare under veckan.

14 svar på ”Perfekta hamburgerbröd – så bakar du själv”

  1. Det är ingen som vill dela med sig av receptet? Jag är inte intresserad av boken eftersom jag är vegan, men vill gärna prova brödet. Obs att recept inte går att upphovsrättsskydda i Sverige 🙂 (kokböcker omfattas däremot av katalogskydd)

    1. Jag tycker att du kan köpa boken ändå, du får ett grymt brödrecept och massa andra recept som kan veg-anpassas. 🙂

    1. Bäste Lars, du har fullständigt fel. Innan du anklagar någon för receptstöld, så borde du kolla upp fakta. Det receptet som finns i Flippin’ Burger-boken är inte samma som potatisfrallorna som Stefan på Hamburgare.org har. Det recept som Jon Widegren har i sin bok är framtaget av konditorn Magnus Johansson och har inte ens potatis eller pulvermos i ingredienserna.

Kommentarer inaktiverade.