Jakten efter perfekta ribs

Perfekta ribs

Första sommaren som husägare har mitt nya intresse börjat gro ordentligt, vi snackar grillandet och barbecuandet alltså, något som var svårare att bejaka i lägenheten. Det jag först måste lösa är hur jag hittar vägen till perfekta ribs, för vem vill inte äta perfekta ribs? När det kommer till just ribs finns det väldigt många skolor. Vissa kokar köttet och andra kör ribsen i ugn innan de glaseras med barbecuesås på grillen.

Sen finns det de personerna som gör sin grill/smoker till ett tempel och låter ribsen grillas i typ två dygn för den perfekta konsistensen och smaken. Riktigt så mycket tid har jag inte.

I veckan tänkte jag göra ett första test där jag jämför några olika metoder mot varandra för att se vad som blir godast sett till smak och arbetsinsats.

Innan jag delger dig det tycker jag att du ska prova smörconfiterade ribs, något min vän Matgeek tipsat mig om.

Vad är confitering då? Förenklat är det att man kokar i fett, vanligen används ank- eller gåsfett, men jag gillar smör mer. Temperaturen är betydligt lägre än vid fritering och confitering gör att köttet blir mört och smakrikt.

Du behöver bara några få saker för att göra smörconfiterade ribs:
Revbensspjäll av den sort du gillar (jag brukar beräkna ett halvt kilo per person, men det är i underkant, läs gärna mitt inlägg Misstaget alla gör med ribs), salt, smör i mängder och barbecuesås.

Perfekta ribs
Till vänster: Grytan med smöret och ribsen. Till höger: Ribs efter en natt i smör.

Jag använde Matgeeks recept och du hittar det på hans blogg.

Glutenfritt cornbread

Och du, missa för allt smör i Småland inte mitt recept på underbart gott cornbread/majsbröd, det bästa tillbehöret till allt grillat!

Berätta gärna i kommentarerna vad perfekta ribs är för dig och när du åt det sist!

Ett svar på ”Jakten efter perfekta ribs”

  1. Hej.
    Mycket intressant, har aldrig provat den grejen, trodde man gjort allt 😉
    Men vad gör du med smöret efter confiteringen?
    Själv brukar jag grilla dem på ca 90-110gr i min Weber i 7-8h med smörjning en gång i timmen samt whiskeyspån 2-3gånger, mycket trevligt lördagsnöje när man bara skall vara hemma!

Kommentarer inaktiverade.