Provning av Marie Laveaus nya meny

marie-laveau-ny-meny

En av de bästa restaurangerna i Stockholm när det gäller amerikansk mat är Marie Laveau, de har en ny meny och jag har varit där och provat (såklart)! Häng med på en bildfest med ruskigt många kalorier.

marie-laveau-cemita

Pulled pork känns så himla, typ 2013, därför plockar Marie Laveau (som säkert första Stockholmsrestaurang) bort pulled pork från sin meny. Hur tröstar man långkoktfläsktokiga gäster? Jo, man har tagit det vidare till nästa steg. Karrén har slängts ut och numera är det fläsksida (eller pork belly för de som gillar engelska). Cemita heter den nya mackan och det är Marie Laveaus tolkning av en mexikansk klassiker. Mellan det mjuka och fluffiga brödet ligger långkokt fläsksida, street salad (kålbaserad), koriander, cheddarost, chow chow (svart bönröra) och hot jalapeno-sås. För enkelhetens skull serveras mackan alltid delad i två delar, annars hade det varit omöjligt att äta. Cemitan var fantastisk, med lite hot sauce på toppen blev det ännu bättre, lägg in att den kostar 105 spänn och den blir ett måste varje gång du ska äta i Marie Laveaus bar.

marie-laveau-lobster-roll

Andra rätten vi provade från deras barmeny var lobster roll, samma variant som de serverade på sin Brooklyn Brewery-helg i våras. Smörstekt och fluffigt bröd med hummerköttsröra och lite brynt smör på toppen. Den picklade, syrliga och småheta gurkan vid sidan av fungerade lite som en munrensare. 170 kronor kostade denna lobster roll och det kändes väldigt rimligt.

marie-laveau-jambalaya

När vi lämnat barmenyn gick vi vidare till deras ”vanliga” restaurangmeny där jambalayan gjort sin entré. Marie Laveau kallar konceptet för family style och tanken är att man är flera personer som delar på grytan med några tillbehör som ingår. Jambalayan var riktigt trevlig och kom i en generös portion som gör det hela prisvärt. Däremot är det tveksamt om jag kommer beställa in jambalayan, finns så mycket annat som lockar på deras meny.

marie-laveau-majs

marie-laveau-majsbrod

Bland nästan 20-talet olika side orders hittade vi bland annat grillade majskolvar med heta kryddor och salt samt majsbröd. Majskolvarna var riktigt bra, men jag är lite tveksam till det allt för söta majsbrödet som smördränkts och sedan stekts.

marie-laveau-yo-mamas-burger

Tredje och (tack och lov) sista delen som vi provade denna kväll var utplockade delar från brunchmenyn. Avskalade hamburgare är den rådande trenden inom hamburgare i Stockholm, Yo Mama’s Burger går stick i stäv med det! Mellan bröden finns förutom köttpuck även sallad, cheddarost, dressing, karamelliserad lök, pulled beef, Doritos (majschips), picklade jalapenos och BBQ-mayo. Det är tur att hamburgaren bara serveras på brunchen, det är en riktig bakisburgare med allt gottigt i. För övrigt anser jag att det är allt för få svenska hamburgerhak som har chips i burgarna, det är ju fantastiskt!

marie-laveau-donut-1

marie-laveau-donut-2

Avslutningen kom med två gigantiska donuts, Banana Cheesecake och Double Chocolate, stora nog att dela på fyra personer. Double Chocolate föll mig inte i smaken, bara massa choklad. Banana Cheesecake fick igång mig ordentligt, Banoffee Pie i donutform och förvånansvärt fräsch!

Det coolaste från Marie Laveaus nya meny provade vi inte, den serveras nämligen bara på deras lunch. Det jag syftar på är vad de kallar för pulled portabello, en sönderriven portabellosvamp med BBQ-rub.