Provning med skotsk whiskyhöjdare

Master distiller Richard Paterson från The Dalmore

Ikväll provade jag skotsk whisky av riktigt hög kvalitet från Dalmore, deras master distiller Richard Paterson ledde provningen som var en riktig show i sig.

Jag har varit i Skottland tre gånger och besökt många whiskydestillerier, men har ändå inte dykt djupt in i whiskyvärlden, det håller dock på att ändras. Mina svärföräldrar är whiskynördar av rang och de pushar mig hela tiden att hänga med på deras provningar. Med avstamp idag tänkte jag att du ska få hänga med på min resa när jag lär känna whiskyn ännu bättre och försöker omfamna den ordentligt. Nästa vecka blir det test av japansk whisky, från Yamazaki, men nu till kvällens provning.

Richard Paterson är master distiller på skotska destilleriet Dalmore och vad jag förstår en kändis i whiskyvärlden. Vid sidan om det är han en showare av rang, under hans föreläsning om whisky spottade han, slängde korn, hällde ut en kanna vatten på golvet och pratade med whiskyn han hade i sitt glas. Vid mitt bord satt whiskynybörjare som jag själv och några ärrade whiskysamlare, trots våra olika erfarenheter tror jag att vi alla kände oss ordentligt omfamnade och det var verkligen inte elitistiskt eller exkluderande.

Dalmore whisky

Vi provade totalt sex olika sorter denna kväll (från The Constellation Collection) och den skotska whiskyresan började med, i sammanhanget, enkla 18 åriga Dalmore och fortsatte sedan med King Alexander III, vintage 1992, vintage 1980, vintage 1973, och slutligen vintage 1969 (som kostar nätta 186 000 kronor per flaska). Mina favoriter ikväll var vintage 1973 och King Alexander III (väldigt komplex smak, vilket säkert beror på att den lagrats på sex olika fat). Tyvärr får du inga utläggningar om smakerna denna gång, blir lite stressigt när man sitter på en sådan här provning, men när jag sitter och prova i lugn och ro ska jag fixa det.

Vad tycker du om whisky?

Och har du någon favoritwhisky?

Det här inlägget är nr 7 av 100 i bloggutmaningen Blogg100.