Pulled chicken

Pulled chicken, pulled pork, pulled beef och fooled pork är populära varianter av samma sak, fast med olika råvaror. Jag kommer inte ihåg hur många gånger jag gjort varianter med nötkött och fläsk, men kycklingvarianten har det varit lite lugnare med, tills nu.

Pulled chicken passar superbra för lata dagar och det kräver mindre tid (och planering) än pulled beef och pulled pork. Med utgångspunkt från mina andra pulled-recept tog jag fram detta kyckling. Testa och berätta vad du tycker!

Ingredienser pulled chicken

1 hel kyckling med skinn
1 gul lök
4 klyftor vitlök
0,5 deciliter tomatpuré
2 matskedar ketchup
1 matskedar chipotlepulver eller 2 msk chipotlepasta
½ matskedar spiskummin
1 matskedar whisky
Salt
Rapsolja

Så gör du pulled chicken

1. Börja med att ta fram alla ingredienser och sätt ugnen på 150 grader (du kan också göra det i crockpot/slow cooker så klart).

2. Salta kycklingen ordentligt.

3. Dela löken i två halvor och skär ut grova ringar. Lite överkurs är att bryna löken innan i en stekpanna.

4. Grovhacka vitlöksklyftorna.

5. Blanda samman tomatpuré, ketchup, chipotle, spiskummin och whisky (ja, alkoholen kokar bort om du undrar, men smaken är kvar).

6. Pensla lite olja i en ugnssäker gryta (eller slow cooker-kärlet), det är så kycklingen inte fastnar i botten.

7. Lägg kycklingen i grytan (eller slow cooker-kärlet), ställ den på högkant, applicera ungefär en tredjedel av såsen inuti kycklingen och lägg även in lite lök och vitlök.

8. Lägg kycklingen ner och bred ut resten av såsen och lägg resten av löken och vitlöken på toppen.

Instruktioner för pulled chicken i ugn::

9. Kör in i grytan i ugnen utan locket och låt den vara där i två timmar, Håll dock lite koll på vätskan, så det inte kokar bort helt. Tillsätt isåfall lite vatten i grytan eller lägg på locket när det inte är mycket vätska kvar.

10. Känn på kycklingen med dina fingrar efter två timmar, om den känns instabil är den färdig.

11. Hoppa till steget Dela kycklingen.

Instruktioner för pulled chicken i slow cooker

9. Sätt ner kärlet i din slow cooker, och kör den på låg värme i två timmar (”Low” om du har Crockpot) utan lock.

10. När det har gått två timmar känner du på kycklingen, med fingrarna, om den känns instabil är den färdig. Håll dock lite koll på vätskan, så det inte kokar bort helt.

11. Hoppa till steget Dela kycklingen.

Dela kycklingen

När kycklingen är färdig tar du en stor gaffel och en kniv och drar isär hela kycklingen (och plockar bort benen och kroppen, välj själv om du vill ha kvar skinnet). Eventuellt kan du låta det koka ihop så du blir av med vätskan och får lite kladdighet i köttet och såsen.

Så maxar du din pulled pork-macka

Det allra godaste är att fylla ett smörstekt korvbröd (gärna hembakat efter detta recept) med pulled chicken, lägga på lite grovmosad avokado och avsluta med lite god dressing på toppen.

Vad brukar du äta till pulled chicken? Och vad tycker du om receptet?

2 svar på ”Pulled chicken – så gör du det enkelt”

    1. Hej Inger! Jag har skrivit 150 grader i receptet, men det står kanske inte så tydligt. Kör utan varmluft med både under- och övervärme, här vill vi ha värme från alla håll och kanter. Sen så är det som alltid, det här med temperatur är så himla olika mellan olika ugnar, utgå från 150 grader och justera när du testat. Hoppas det blir gott!

Kommentarer inaktiverade.