Recension av boken Matnostalgi

Matnostalgi är en nyutkommen bok skriven av mat- och krogjournalisten Joanna Drevinger och jag har läst den. De senaste åren har Sverige genomgått en matrevolution, svenska krogar börjar plocka Michelinstjärnor som om de vore vindruvor och vi börjar bli stolta över svensk matkultur.

Drevingers bok Matnostalgi tar fasta på det som skedde innan. Med start 1970 går boken igenom vad som var typisk matkultur i Sverige i vardera årtionde fram till idag. Boken får mig lite att tänka på ”Två nötcreme och en moviebox” av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, det är nostalgi på hög nivå.

Jag var inte med på 1970-talet (föddes först 1984), men i boken kan jag följa med tillbaka till årtiondet då grillkrydda och citronpeppar sågs som kulinariska smakförhöjare och receptet på flygande Jakob var lika hett som pulled pork var 2013. Utan problem läste jag boken från pärm till pärm och Drevinger har lyckats få med mycket humor. Jag gillar speciellt de små rutorna till varje årtionde (exempelvis 1980-talets ruta med vanliga köksmaskiner) och att varje årtiondes mest tidstypiska rätter finns med som recept (som man antingen kan skratta åt eller laga till hemma, vad sägs om en Hawaii-kassler?).

Matnostalgi är en intressant och rolig bok, speciellt för den som gillar mat och det är en bra historialektion för oss som inte upplevt till exempel 1970-talet.