Recension av boken Smör

Boken Smör av Johan Hedberg

En hel bok om smör, kan det vara något? Jag har läst Johan Hedbergs nya bok Smör – kärna, bryna, baka.

Jag har noga följt Johan Hedberg, eller Matgeek som många av oss känner honom som, de senaste åren. Han är en person som hela tiden hänger sig totalt, vad han än ger sig in i. När han berättade att hans bok skulle handla om smör, tänkte jag att han måste vara galen. Nu har jag resultatet framför mig, boken Smör – kärna, bryna, baka, och här kommer mina tankar efter att ha läst den.

Det första som möter mig är omslagsbilden – hur bildsätter man omslaget till en smörbok? Genom att plåta en gryta med brynt smör i ett fantasieggande mönster och två olika sorters smör bredvid – allt placerat på en rustik träskiva. Så långt bort från olika smörfabrikanters produktbilder man kan komma och på samma gång lyfter han fram smörets mångfacetterade egenskaper.

Boken börjar med att gå igenom smörets grunder, väldigt pedagogiskt och opretentiöst får vi lära oss hur man kärnar från det enklaste smöret till mer avancerade smörsorter. Är det bara instruktioner på hur man kärnar smör i boken? Nej, det är mer än så, av runt 70 recept i boken är tio varianter på smör och resten är allt från fläsksida konfiterad i klarat smör och risotto med hummer till desserter som glass med smak av brynt smör och smörbullar med olika fyllningar.

Som du märker är jag helt lyrisk över Johan Hedbergs bok och framför allt förundras jag över hur en bok dedikerad till smör kan kännas så fräsch. Det finns två typer av människor som inte borde köpa boken; veganer och laktosintoleranta/mjölkallergiker, tillhör du inte en av grupperna beordrar jag dig att genast inhandla detta praktverk!

Om du vill höra mer av Johan Hedberg rekommenderar jag mitt podcastavsnitt där jag intervjuar honom.