Pulled pork 3

Pulled pork igen ja. Det här receptet är ett av mina verkliga favoriter, så lite jobb för så grymt god mat. Perfekt att starta på lördagsförmiddagen och sedan har du maten färdig lagom till kvällen.

Jag älskar verkligen lättlagad mat som samtidigt är väldigt god och en av mina favoriter just nu är Pulled pork. Om du inte känner till maträtten så kan jag berätta att det handlar om fläskkarré som tillagats under lång tid och det är en rätt som härstammar från sydstaterna i USA. Jag tänkte här dela med mig ett grundrecept på maträtten här, det är en omarbetad version av Taffels populära recept.

Receptet är på själva köttet, du kan ha de flesta tillbehör till det, mina favoriter är tortillas, majs, gräddfil och salsa. Enkelt och oerhört gott!

Om du vill göra pulled pork med en twist så kan jag tipsa om mitt recept på pulled pork med Dr Pepper och habanero eller mitt recept på pulled beef (med nötkött alltså).

Pulled pork 1

Pulled pork

Recept: Pulled Pork

Om receptet: Pulled pork, det här receptet är ett av mina verkliga favoriter, så lite jobb för så grymt god mat. Köttråvaran när jag gör pulled pork är karré.

Ingredienser

 • 1 kilo benfri fläskkarré (givetvis svensk!)
 • 1 gul lök (ta 2 om du gillar lök)
 • 5 klyftor vitlök
 • 1 dl ketchup
 • 1 msk chipotlepulver eller 2 msk chipotlepasta
 • ½ msk spiskummin
 • 1 msk whisky

Så här gör du

 1. Leta fram en gryta som kan användas med lock i ugn, jag brukar använda en rejäl rackare från Le Creuset. Lägg ner fläskkarrén i grytan (du behöver inte putsa köttet).
 2. Skala gul lök och vitlök, vitlöken skär du i små bitar och den gula löken skär du i tjocka skivor. Skär försiktigt ner habanerofrukterna i små skivor, var försiktig så att du inte kliar dig i ögonen under tiden för då gör det ont. Blanda de andra ingredienserna och bred på köttet. Lägg sen gul lök och vitlök ovanpå karrén.
 3. Sätt in grytan (med lock!) i ugnen och värm till 125°C (eller så lågt din ugn kan gå om du till exempel har en gasugn). Låt grytan tillagas i ungefär 4 timmar, i vissa fall kan det längre och då får det ta den tiden.
 4. Kolla ungefär en gång i timmen så att det inte bränner i botten. Om du märker att det blir alldeles för vattnigt (vilket är min erfarenhet ibland och något jag fått frågor om), sätt locket på glänt och låt det ångas bort.
 5. Din pulled pork är färdiglagad när köttet faller isär om du drar det försiktigt med en gaffel.
 6. Dra isär köttet med en stor gaffel och bland runt alltsammans i grytan. Om du ska bjuda på receptet passar det utmärkt att göra dagen före och sen värma på runt 100 grader i ugnen en stund innan du ska servera maten. Jag rekommenderar att du serverar din pulled pork i typ frallor eller i tortillas med till exempel guacamole, salsa och inlagd rödlök.

Antal portioner (yield): 8

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 recension

21 svar på ”Pulled pork som är grymt god”

 1. Tack för receptet men det blir alldeles för starkt med så mycket chipotle chili, smakerna kommer inte fram då. Ska prova med 1 tsk istället.

 2. Efter varningen nedan om att det kunde bli starkt så använde jag bara en habanero istället för två. Trots 1,2kg kött så blev det ändå otroligt starkt. Jag är ganska tålig men fick äta det med nästan hälften gräddfil för att det skulle fungera. Är det stor skillnad på olika habaneros eller ska denna rätt vara riktigt rövarstark?

  1. Jag vet inte om det är speciellt stor skillnad mellan olika habaneros, men det är ju konstigt att det blev så himla starkt, brukar inte bli för starkt när jag har habanero i och jag är ändå rätt ”mesig” vad gäller chilihetta.

   1. Habanero är Spanjorernas namn på samma pepparfrukt som vad engelsk-talande Karibien kallar för Scotch Bonnet. De toppar listan på världens starkaste chilifrukter. Självklart kan man rensa ut fröna såväl som lägga in i vinäger en dag eller fler för att tämja hettan men oavsett, är man inte van vid het mat så gör man rätt i att hålla sig till annan typ av chili eller en mindre mängd Habanero. Den har en unik smak så många rätter gör sig också bäst med just den.

  2. Habanero i Sverige varierar otroligt mycket beroende på vart den kommer ifrån. De odlade från Holland brukar inte vara så starka som habanero ska vara, hittar du dessa från Ghana så har du en helt annan hetta. några saker som du och andra kan tänka på, smaka på chilin först känn vad för hetta den har, ta bort fröna

 3. Hej! Vi försökte göra pulled pork igår för första gången, men köttet blir bara stelt och hårt efter totalt sex timmar i ugnen. Det är definitivt inte mört iaf… Vi har följt receptet så jag vet inte vad problemet kan vara… Någon om har något tips?

 4. Gjorde receptet idag men hade den inne i 6 timmar. Helt okej smak, men vad är det som smakar så parfymigt?

 5. Lagat detta recept två gånger nu – funkade fint båda gångerna. Tyckte dock att jag saknade den söta smakbrytning som ofta finns i pulled pork och tillsatte därför brun farin (som i recepted för pulled beef). Man måste även salta lite tycker jag – men det kanske är underförstått. Efter dessa två justeringar blev smaken mitt i prick. 🙂

Kommentarer inaktiverade.