Pulled pork with habanero and Dr Pepper

Två av mina favoriter är läsken Dr Pepper och maträtten pulled pork, nu har jag förenat de två med ett recept som smakar helt fantastiskt. Dr Pepper och habanero tillför ännu fler dimensioner till denna grymma kötträtt! Självklart har jag också ett recept på ”vanlig” pulled pork.

Ingredienser pulled pork

1 kilo benfri fläskkarré (givetvis svensk!)
1 stor gul lök
4 klyftor vitlök
1 burk Dr Pepper
1-2 habanerofrukter
1 msk chipotlepulver
½ dl vatten
1 msk farinsocker
0,5 msk mald spiskummin
2-3 msk whiskey
Salt

Pulled pork with habanero and Dr Pepper

Så här gör du

1. Leta fram en gryta som kan användas med lock i ugn, jag brukar använda min röda Le Creuset-gryta. Lägg bara ner fläskkarrén lite kärleksfullt i grytan (du behöver inte putsa köttet) och salta lite på.

Pulled pork with habanero and Dr Pepper

2. Skala gul lök och vitlök, vitlöken skär du i små bitar och den gula löken skär du i tjocka skivor. Skär försiktigt ner habanerofrukterna i små skivor, var försiktig så att du inte kliar dig i ögonen under tiden för då gör det ont. Blanda de andra ingredienserna och bred på köttet. Lägg sen gul lök underst i grytan (lyft alltså upp karrén), då bränner det inte fast (fick tipset från läsaren Lollo som i sin tur fått tipset från Jamie Oliver) och vitlöken lägger du ovanpå karrén.

Pulled pork with habanero and Dr Pepper

3. Sätt in grytan (med lock!) i ugnen och värm till 125°C (eller så lågt din ugn kan gå om du till exempel har en gasugn). Låt grytan tillagas i ungefär 4 timmar, i vissa fall kan det längre och då får det ta den tiden.

4. Kolla ungefär en gång i timmen så att det inte bränner i botten. Om du märker att det blir alldeles för vattnigt (vilket är min erfarenhet ibland och något jag fått frågor om), sätt locket på glänt och låt det ångas bort.

5. Din pulled pork är färdiglagad när köttet faller isär om du drar det försiktigt med en gaffel.

Pulled pork 2

6. Dra isär köttet med en stor gaffel och bland runt alltsammans i grytan. Om du ska bjuda på receptet passar det utmärkt att göra dagen före och sen värma på runt 100 grader i ugnen en stund innan du ska servera maten. Jag rekommenderar att du serverar din Dr Pepper and habanero pulled pork i typ frallor eller i tortillas med till exempel guacamole, salsa och inlagd rödlök.

Receptet är inspirerat av Lisa Förare Winbladhs recept på pulled pork.

45 svar på ”Recept pulled pork med Dr Pepper och habanero”

  1. Det kan bli en annan ton med rom, men det beror helt och hållet på vilken rom du kör så klart. Prova, kan ju omöjligt misslyckas med rom. 🙂

 1. Inne i ugnen just nu! Blir spännande att få testa äta imorgon, bytte dock ut whiskeyn mot liquid smoke! 😀

  1. Trevligt! Liquid smoke kan nog tillföra en annan känsla, barbecue i ugnen. Jag borde prova det också, tack för tipset.

    1. Tjena! Glömde ju å skriva här att det blev kungligt när jag gjorde pulled pork men det blir väldigt mycket vättska i så jag körde den först 4 timmar i ugnen och sen 1 timme utan lock i ugnen sen var jag så jävla hungrig att jag hällde av en del av vättskan vilket på ett sätt är synd men jag tror mitt lerkärl jag gör pulled pork i sluter alldeles för tätt och håller vättskan kvar inne i kärlet medans det står i ugnen.

     Riktigt gott blev det iaf.

    2. Körde på någon sorts fralla typ lite sallad och lite rödlök, hade även BBQ sås till som man kunde ha på för att testa lite hur det smakade inget mer avancerat än så. Känns verkligen som mat man skulle kunna få på någon Cowboy show i södra USA riktgit läcker mat.

  1. Najs. Det blir lagom starkt tycker jag, chilihettan avtar också när det är färdigt. Jepp, behövs inget salt. Posta gärna en bild här på resultatet, hade varit kul att se.

  1. Tja Jesper. Jag hittade det i en random affär i Stockholm, chipotle-pasta (eller torkad chipotle) funkar lika bra, men jag tror pulver är lite starkare och därför kan du ta aningen mer chipotle-pasta.

 2. Pingback: Veckans tips v. 47
 3. Trevligt blogg får jag börja med att säga, det var längesen jag gjorde pulled prok men får nog bli snart igen. Gillar inte alls smaken av drycken Dr Pepper, men blir det något annat att ha den i maten?

 4. Håller på med receptet nu, ska locket vara på hela tiden i ugnen? Har också en Le Creuset-gryta men det tar väl sju långa år om köttet ska bli färdigt med lock på den låga temperaturen?

  1. Jag brukar ha det på hela tiden, tycker man det blir för vattnigt när det nästan är färdigt så kan man dock köra med locket på glänt för att låta det dunsta. Tar runt fyra timmar att få det färdigt, blir så gott när det är klart att det är värt väntan. 🙂

 5. Eeeeww Dr Pepper. Så vidrigt :D. Kul att man inte nödvändigtvis behöver en tryckkokare även om det verkar smidigare!

  1. Haha, en inte allt för vanlig reaktion när Dr Pepper nämns. Finns varianter utan den artificiella körsbärscolan också som tur är.

   1. Dr Pepper är ljuvligt! Dr Pepper Cherry Vanilla even better 🙂 Borde prova detta recept, för ditt pulled beef på högrev var magiskt (gjorde på älg).
    Tack för en god blogg. mvh sockerbiten.org

 6. Dr.Peppar smakar iofs inte vidare gott men denna pulled pork är fantastiskt god. riktigt bra recept.
  Håller förövrigt på och kokar en batch inför kvällens festligheter.

 7. Testar i kväll men även om jag älskar Dr Pepper så finns ingen hemma soå det blir Coka Cola istället och Röd lök i stället för gul har ingen vitlök inte heller nån Habanero så det blir Jalapeno i klyftor med stark sås inget chipotle farin eller spiskummin men har soya och en smaskig kryddblandning i kvarnen samt Bushmills 10 åriga Single malt i både glas och gryta…. 😉 åter kommer med hur det blev…!

 8. Utav alla Pulled Pork recept som man provat under åren hamnar detta nog i botten. Trots dubbla mängd kryddor förblev det relativt smaklöst i jämförelse med dom mycket bättre recepten där ute.

 9. Löken och vitlöken ska ligga UNDER köttet. På så vis bränner inte köttet i botten. 🙂 Detta lärde Jamie Oliver mig för flera år sedan och jag tycker att det är helknasigt att inte ett enda av de recept jag hittar har detta som standard. Istället skriver alla och varnar om att man måste titta till köttet så att det inte bränner i botten. Jag kör mitt ovanpå löken o vitlöken och 24 timmar på 90 grader. Mums! <3

Kommentarer inaktiverade.