Tallrik med Toast Skagen

Toast Skagen är bland det absolut godaste man kan äta. De läckra räkorna i röran på smörstekt formbröd. Mitt recept på Toast Skagen är en tolkning av Stockholms bästa.

Den populära förrätten Toast Skagen skapades av Tore Wretman på 1950-talet, trots namnet har mackan ingen koppling till Skagen i Danmark. I Wretmans originalrecept är det  bara räkor, majonnäs och dill.

Mitt recept är en modifierad variant av den Toast Skagen som Pontus Frithiof serverar på sin restaurang i Stockholm. Jämfört med originalet så är det creme fraiche och pepparrot i hans Toast Skagen. I Frithiofs recept tycker jag det är lite väl lite creme fraiche och majonnäs, så det har jag korrigerat.

Stekpanna med bröd som steks till Toast Skagen

Tallrik med Toast Skagen

Recept: Toast Skagen

Om receptet: Toast Skagen, det här receptet är baserat på den godaste Toast Skagen du kan hitta i Stockholm, så lite jobb för så grymt god mat.

Ingredienser

  • 320 g skalade räkor (köp några av bra kvalitet)
  • Lite färsk pepparrot
  • 20 gram dill
  • 2 msk majonnäs
  • 2 msk crème fraîche
  • 4 skivor formfranska eller annat vitt bröd
  • svartpeppar
  • 1 st citron
  • dill eller krondill för garnering

Så här gör du

  1. Skala räkorna om du inte redan gjort det.
  2. Hacka hälften av räkorna grovt, lägg sedan både hackade och ohackade räkor i en bunke.
  3. Hacka dill och riv pepparrot, blanda ner i bunken med räkorna.
  4. Blanda sedan ner creme fraiche och majonnäs. Smaka av med svartpeppar.
  5. Värm en stekpanna med smör (snåla inte) och stek brödskivorna på varje sida.
  6. Nästan färdigt, bara dags för garnering. Lägg en fin hög med räkor på en tallrik, torka tallriken med papper om det kladdar vid sidan om Skagen-högen. Lägg sedan de nysteka brödskivorna som på bilden här ovan. Avsluta med en bit krondill på toppen och en klyfta citron vid sidan. Om du vill lyxa till det kan du även ha lite löjrom på toppen.

Antal portioner (yield): 8

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 recension