Grand Cru från AG på Kungsholmen

Så var jag tillbaka på restaurang AG på Kungsholmen i Stockholm igen, ett halvår sedan sist. AG är en av mina favoritrestauranger i Stockholm och av många ansedd som bäst i Sverige på kött.

Normalt sät brukar jag vara lite ”tråkig” och äta deras goda hamburgare, men denna kväll släppte jag loss lite mer.

Bacon och tomatsallad från AG i Stockholm

Till förrätt valde jag bacon från Fällmäns kött och en bifftomatsallad, väldigt bra båda två. Det rökiga baconet passade bra ihop med syran och sötman i tomatsalladen. Sedan jag var på AG sist har man bytt ut knivarna, som du ser till höger i bild påminner det om en morakniv. Efter att ha kollat lite närmre såg jag att det var just en morakniv, annorlunda och kul.

Ingen hamburgare denna kväll alltså. Nej, istället fastnade jag för vad AG kallar för Grand Cru som verkligen var något speciellt, det bästa Johan Jureskog kan erbjuda. Köttet är en entrecôte som först fått hängmöras i fem veckor, sedan stöps den i sitt eget bortskurna och smälta fett och slutligen hängmöras den ytterligare under 5-7 veckor. Du kan ju bara tänka dig hur jäkla mör den blivit då.

Väl inne på min tallrik var det en bit kött, precis som alla andra bitar kött. Men när jag fick en tugga av köttet i min mun hände det grejer. Det här var något helt annat än en vanlig entrecote, smälte nästan och så mört att en tandlös kunna tugga det utan problem. Smaken fick mig att bara le.

Till köttet serverades bakad potatis, AG:s ljuvliga bearnaisesås, halvtorkade tomater och babyspenat med grovriven parmesan. Jag avnjöt måltiden med en flaska Mikkeller K:rlek, humlig och härlig. Min sambo fick nästan spader när jag valde Grand Cru som faktiskt kostar 699 kronor (låter mindre än 700 kronor), men ibland får man unna sig vissa saker tycker jag.

 

4 svar på ”Restaurang AG på Kungsholmen”

  1. Skulle kunna hålla recentior om så kallad bästa kött restauranger i Stockholm men ska hålla mig kort. Etta på listan är AG! Dock bör man beställa kötträtter för två. Ni som kan om tillagnings metodik vet varför. För att göra AG rättvis så bör man ha köttkunskap och kunna ställa rätt frågor för att göra bästa valet för kvällen.

Kommentarer inaktiverade.