Macaron med anklever och rödbeta från FrantzénKallar du dig för matnörd? Då är ett besök på restaurang Frantzén ett måste och äntligen har jag varit där för första gången. Här kommer några noteringar från en helkväll i Gamla stan.

Vi var ett stort sällskap som skulle äta på Frantzén och därför bokade vi deras Salle de Banquet, matsalen för stora sällskap. Menyn är lite annorlunda där eftersom det inte finns tillgång till ett stort kök (den vanliga matsalen ligger på andra sidan gatan).

Middagen började med att vi fick in varsin vit macaron, sprayad rosa, superfin som en liten flugsvamp. I macaronen fanns det anklever och torkad rödbeta. Supersöt macaron och kraftig smak från levern, bra kombination.

Ostron med smak av rabarber från restaurang Frantzén
Ostron med rabarberis och sjögräs.

Spindelkrabba från restaurang Frantzén
Kungskrabba med dill, fick mig att tänka på svensk sommar.

Flytande bröd från Restaurang Frantzén
Den här anrättningen kallar Frantzén för flytande bröd och det är just det, flytande surdeg. Ingen jättehöjdare.

Salle de Banguet på restaurang Frantzén
Rätt nummer fyra denna kväll var en lammtartar som halstrades med gaslåga framför våra ögon.

Lamm-tartar från Frantzén
Lammtartaren med getost och auberginekräm. Jag är inget jättefan av varken lamm- eller getprodukter, men detta var en höjdare.

Satio tempestas från restaurang Frantzén
Det här är en rätt som Frantzén alltid har på sin meny, Satio Tempestas eller helt enkelt en sallad efter säsong. De där små fina smulorna är friterade fjäll från brax – de gav ett härligt ”crunch” och saltsmak som förhöjde smaken på grönsakerna.

Vi var på Frantzén i augusti och då är ju tillgången på grönsaker väldigt bra, ska bli spännande att prova Satio Tempestas någon gång mitt i vintern.

Marulk med kantareller och lakritsgrädde från Restaurang Frantzén
Marulk med kantareller och lakritsgrädde från Restaurang Frantzén. En av kvällens bästa rätter. Härlig konsistens på fisken, jättegoda kantareller, karamelliserad lök och grädde med subtil lakritssmak. Jag gillar inte ens lakrits och tyckte ändå att det smakade fantastiskt!

Oxfilé och oxtunga med olika former av kål, med tryffel på toppen från restaurang Frantzén
Höjdare nummer två var oxfilé och oxtunga med lök, tryffel från Tasmanien och kål i olika former, allt simmandes i någon form av buljong/sky. Fanns inget att anmärka på här, slöt mina ögon och njöt av oxköttet, löken och smaken av tryffel. Mmmmm!

Ingefära med rökt och ugnsbakad glass från Restaurang Frantzén
Snabbare än vad jag trodde var vi framme vid desserten; ingefärasmulor och rökt, ugnsbakad glass. Rökt glass? Ingen höjdare i min bok.

Pralin med smak av smörkola från restaurang Frantzén
Sist denna afton fick vi in en pralin, med smak av smörkola. God förvisso, men den jag köper på Dessert & Choklad Stockholm är vassare.

Skylten utanför restaurang Frantzén

Hur ska jag sammanfatta en kväll på Frantzén då? Jag hade faktiskt förväntat mig lite mer av hyllade restaurang Frantzén. Det fanns rätter som verkligen var helt fantastiska, men också rätter som jag inte alls uppskattade. Tyvärr kändes det också som att kvällen tog slut alldeles för snabbt, när vår värd började servera kaffe trodde vi bara att middagen hade hunnit halvvägs. Nu var det här mitt första besök på Frantzén och du får värdera min recension utifrån det. Jag hoppas självklart att få äta där fler gånger och då i den ”vanliga matsalen”.

Vad tycker du om Frantzén?