Restaurangen som jag ser mest fram emot just nu

eat-with-jonna-1

Jag älskar Blekinge, platsen där jag kommer ifrån, du kommer säkert ihåg hur glad jag blev när jag fick reda på att en restaurang dedikerad kroppkakor skulle öppna (läs inlägget Besök på Stockholms första kroppkakeria) och så skriver jag ju en kokbok om Blekinge. Snart öppnar en restaurang som verkligen kan kallas för restaurang med blekingsk mat, Eat With Jonna heter den och jag träffade personen bakom för några veckor sedan.

eat-with-jonna-2

Det här är Jonna Johansson och det är hon som står bakom Eat With Jonna som kommer specialisera sig på smörrebröd, en rätt som jag tror att det definitivt finns plats för på Stockholms restaurangscen. Jonna har en bakgrund som inredare (märktes direkt när jag kom in i hennes coola lägenhet), hon fick en möjlighet att starta eget och var sugen på att testa på restaurangbranschen, och hon har en del erfarenhet från att jobba med mat.

– Jag gick på restaurangskola i min ungdom och jobbade sen i en grillkiosk och på en pizzeria. Sen gick jag till sjöss och serverade. Har arbetat som matinspiratör på Sabis under början av detta året, säger Jonna Johansson.

Smörrebröd är väl snarare danskt än blekingskt kanske du tänker? Jo, den är så klart vanligast där, men Jonna kommer också jobba mycket med fyllningar som hon förknippar med sina hemtrakter, från början kommer hon från lilla Olofström i Blekinge.

– Det är så enkelt att jag älskar smörrebröd och har under åren turat och tågat till Köpenhamn ett otal gånger och ätit just smörrebröd.

Jag fick smaka på två olika smörrebröd, den jag gillade bäst ser du överst i detta inlägg. En skiva gott rågbröd, köttfärslimpa, bacon, picklad gurka, lingon och svamp. Smörrebröd finns i massa olika former och Jonna satsar mycket på rustika smaker, men kommer ändå försöka frigöra sig lite från danska klassiker.

Om allt går som planerat öppnar Eat With Jonna runt Lucia på Folkungagatan 95, håll utkik på deras Facebooksida för mer exakt info.