Restaurangfynd i toppklass – Farmers Dinner på Lux Dag för Dag

farmers-dinner-lux
Farmers Dinner är ett hyfsat nytt koncept från Lux Dag för Dag på Lilla Essingen i Stockholm och jag blev inbjuden att prova det förra veckan, så här upplevde jag det.

Kvällen började med att alla gäster samlades runt kronkalven (kronhjort) som var upphängd i en krok, lite vulgärt för vissa, men om vi ska äta kött måste vi förstå var köttet kommer från. För egen del är det inget nytt med styckning, så länge jag kan minnas har jag följt med till min faster och hennes familj när de styckat gris, kalv och olika typer av vilt. Med tanke på min bakgrund är det lite roligt att det är en ”innegrej” med styckning i Stockholm, mina släktingar i Jämjö, Blekinge hade nog skakat på huvudet om de läst detta.

farmers-dinner-lux-6

I konceptet Farmers Dinner får Lux gäster en chans att möta restaurangens råvaruproducenter och vice versa. Den här kvällen fanns tre producenter på plats. Vi fick träffa Ulrika Ivergård från Forsbergs i Östhammar som hade tagit med sig höstgrönsaker, Marie Backrud Ivgren från Löfsta Herrgårdsmejeri som hade kommit med ostar, smör och mejerier. Slutligen fick vi träffa Pontus Eriksson från Öster Malma viltslakteri, han stod självklart för viltkött denna kväll och det var också han som styckade upp kronkalven inför oss gäster.

farmers-dinner-lux-2
Lux surdegsbröd med färskost från Löfsta Herrgårdsmejeri. Varmt bröd med smakrik färskost, gott och osten fick ta mycket plats.

farmers-dinner-lux-7
Varm Kvarnhagenost, rökt dovviltstek med syltad morot. Kvällen genomsyrades av okomplicerade rätter där råvarorna verkligen fick ta mycket plats och smält ost med rökt viltstek och syltad morot karaktäriserar det bra.

farmers-dinner-lux-3
Tartar på dovhind med späd purjolök, viltfondskräm och pepparrot. Den här tartaren var fantastisk, mört kött, mustig kräm och pepparrot som doftade redan innan jag böjt huvudet för att lukta.

farmers-dinner-lux-4
Jordärtskocka med mörstekt sida från vildsvinsgylta, frasig brysselkål och ramslöksbär. Jordärtskockan serverades i tre olika variationer, som chips, puré och lövtunna råa skivor. Den här rätten kunde gott varit helvegetarisk om du frågar mig, en till av den frasiga brysselkålen hade räckt. Och vad är vildsvinsgylta då? Det är vildsvinets motsvarighet till kons kviga, alltså en vildsvinshona som inte fått kultingar.

farmers-dinner-lux-5
Örtrostad kronkalvytterlår, bräserat dovhindlägg, gräddstekta trädgårdsgrönsaker och Karl Oscar-ost. Rätten som fick mig att tänka på typiska svenska söndagsmiddagar, men några klasser bättre kött och tillagning av det. Den gräddstekta havreroten med ost var väldigt bra till skysåsen och köttet.

farmers-dinner-lux-8
Citruskryddad yoghurtsorbet med rödbetsis. Kvällens favorit var för min del desserten. Jag gillar när man använder råvaror som inte normalt förknippas med desserter, men utan att det ska vara för mycket effektsökeri över det hela. Rödbetsis (sorbet, granita typ) och syrlig yoghurtsorbet var en dödlig kombination, jag ville ha mer!

Det mest häpnadsväckande var ändå att Henrik Norström från Lux använde rödbeta, ska förklara varför. Runt Bocuse D’or i våras var Norström en av Tommy Myllymäkis coacher och han uttalade sig väldigt negativt om rödbeta, ungefär ”rödbeta är inte gott, ingen gillar rödbeta”. Hade denna rödbetshatare ändå använt rödbeta denna kväll? Jag var självklart tvungen att fråga och det visade sig att jag (och säkert många andra) övertolkat Norströms uttalande om rödbetor. Henrik Norström gillar rödbeta, men det han vände sig emot var att det är en grönsak som många människor har svårt för och därför var det en dum råvara att använda under Bocuse D’or.

farmers-dinner-lux-9
Ostbord som serverades med fruktkrisp och äppelpuré. Ostar i överflöd och jag provade bara ett fåtal av de säkert över tio olika sorter som serverades.

Som du säkert förstår var det en trevlig kväll på Lux Dag för Dag och jag kommer definitivt gå dit flera gånger, som vanlig gäst. Hela middagen gick på 650 kronor (utan dryck) och det är ett stort restaurangfynd om du frågar mig! Håll utkik på Lux hemsida så du står redo nästa gång det är Farmers Dinner.

Ett svar på ”Restaurangfynd i toppklass – Farmers Dinner på Lux Dag för Dag”

  1. Har provat några av ostarna från Löfsta Mejeri under några år och vi tycker väldigt mycket om dem, de har öppet i sin gårdsbutik på lördagar och vi bor bara några kilometer därifrån, det är värt ett besök.

Kommentarer inaktiverade.