Så smakar en cronut – jämförande test


Äntligen dags att sätta tänderna i min cronut, efter två timmars köande (läs gärna mitt inlägg om hur det var i cronut-kön) var jag ännu mer nyfiken på hur den skulle smaka. Här kommer ett smaktest, med en donut från Dunkin Donuts som referens.


I en fin, guldfärgad kartong fick jag mina två cronuts. Jag var allvarligt talat rädd att någon skulle råna mig på mina cronuts när jag gick tillbaka från hotellet, men så skedde alltså inte.


Uppfälld kartong med två cronuts och en glazed donut från Dunkin Donuts (så kallad referens-donut). Redan här hade cronuten vunnit med sin luftigare skepnad och finare skorpa än den trötta stackaren från Dunkin. Fem dollar styck kostade cronutsen (ungefär som vilket bakverk som helst på bra fik i Stockholm alltså) och donuten kostade en dollar.


En cronut i genomskärning och du ser hur himla fin volym den har. Förutom dulce de leche på toppen, hade det också injicerats in i cronuten.


En fjärdedels donut i närbild, det gula i mitten är dulce de leche.


En glad cronut-nörd!

För din del kan det vara bra att veta att jag inte är särskilt förtjust i vanliga donuts, för flottigt och det bara växer i munnen. Med andra ord så borde jag inte gilla cronuts heller, ack så fel jag kunde ha.

Hur smakar en cronut?

Väldigt bra, men också i mäktigaste laget. Konsistensmässigt var den luftig likt en bra croissant och den smälte nästan i munnen. Cronuten var rullad i socker, men det fanns också salt och en krämighet tillsammans med kolasmaken från dulce de leche. Cronuten had me at the first tugga om jag ska vara Jerry Maguire-esk. Så jävla god. Jag provade också en vanlig donut till och det tror jag ännu mer tydliggjorde hur god cronuten var.

En cronut är en hybrid mellan croissant och donut, efter att ha smakat tycker jag att den kombinationen är helt fantastisk.

Den stora frågan är om det var värt att stå i kön för en cronut? Både och vill jag säga. Det var en intressant upplevelse att stå i den kön med alla roliga människor och det är också i stort sett enda sättet att få tag på en cronut. En cronut kostar fem dollar och två timmar av din tid, alla som åker till New York några dagar och som är lite matintresserade borde köa för en cronut om du frågar mig.

I mitt förra inlägg om cronut var det någon som frågade om det bara är Dominique Ansel Bakery i New York som gör bakverket. Dominique Ansel var först med cronut, men efter succén har flera bagerier världen över försökt göra en kopia. Hur bra kopiorna är jämfört med originalet vet jag inte, men om du vill testa cronut i Sverige så vet jag att Saras bageri i Norrköping bakar det.

Skulle du kunna tänka dig att köa för en cronut eller något annat i matväg?

Följ gärna mig på Facebook om du vill få uppdateringar om när det finns nytt innehåll på bloggen. På In The Kitchens Facebook-sida delar jag också med mig av sånt som kanske inte blir ett helt inlägg här på bloggen.

14 svar på ”Så smakar en cronut – jämförande test”

  1. Jag beställde och köpte två st ”Cronuts” (kopior) på Brunkebergs Bageri i Stockholm. De var tyvärr tok-flottiga av frityren och rullade i allt för mycket socker. Hade de inte varit så genomflottiga så hade de varit goda. De hade inte heller märkbar fyllning, så det saknde jag också. Men de var så där frasiga inuti. Så nästa gång jag är i NY ska jag testa dem där och hoppas på att de smakar mycket bättre som original.

  2. Hörde talas om cronut-fenomenet för ett tag sen och tror att de antagligen är väldigt goda, men att det är mer hype än något annat det handlar om. Plus att folk blir hungriga av allt köande.

    Jag köar inte längre än några få minuter för ett bakverk. Ska jag köa i två timmar vill jag ha minst ett kilo gratis hallon när jag kommer fram.

    Dessutom har jag svårt att tänka mig att man kan förbättra något som redan är fulländat, så som smörcroissanten. Särskilt inte genom att korsa den med den tunga, flottiga donuten.

Kommentarer inaktiverade.