Så smakar My Balalaika från Brygghus 19

My Balalaika från Brygghus 19

Jag har provat ölen My Balalaika från Brygghus 19, just nu känns ölen mer aktuell än någonsin tyvärr. Ölen hette Putin You Can’t Have This Beer från början och var en blinkning mot de bristande mänskliga rättigheterna i Ryssland mot framför allt homosexuella. Tyvärr bröt namnet mot Systembolagets regler och därför döptes ölen snabbt om till My Balalaika och en ny etikett trycktes upp.

Under helgen har det hänt lite saker som gjort My Balalaika väldigt aktuell, samtidigt som jag läppjade på ölen nåddes jag om nyheten om att Putin satt igång sin armé i rörelse mot Ukraina, det blir ännu viktigare för omvärlden att visa att vi inte kan acceptera Putins metoder. Nu tror jag inte att ett öl kan göra speciellt stor skillnad, men kanske gör det att fler av oss välmående svenskar inte glömmer att våra grannar i öst inte har det lätt under Putins välde.

My Balalaika är en russian imperial stout, en ölstil som förenklat är en alkoholstark och smakintensiv stout. Färgen på My Balalaika är lika mörk som Putins angreppsplaner mot Ukraina och skummet påminner om julmust vad gäller färg och form. Doften innehåller mycket choklad och mandel. Dags för första klunken. Jag känner först lite rökighet, kaffe, choklad och lite bitterhet som finns kvar i munnen länge, trots 10,1 i alkoholstyrka är den inte speciellt spritig. Ofta brukar jag störa mig på allt för mycket sötma när det kommer till russian imperial stouts, men det hittade jag inte i My Balalaika. Brygghus 19:s My Balalaika är en stabil Russian Imperial Stout och jag ser fram emot fler liknande öl från Blekinges enda kommersiella bryggeri.

Det här inlägget är nr 2 av 100 i bloggutmaningen Blogg100.

Ett svar på ”Så smakar My Balalaika från Brygghus 19”

Kommentarer inaktiverade.