För någon vecka sedan gick restaurangentreprenören och kocken Pontus Frithiof ut och slog på stora Twitter-trumman, lagom till säsongsöppningen av hans restaurang på Brunnsgatan 1 i Stockholm kunde man smaka på Sveriges bästa hamburgare. Läs min recension efter hoppet.

Vi var nog rätt många burgernördar som ville se om han verkligen hade rätt. Pontus Frithiofs wagyuhamburgare består av 300 gram wagyu-högrev (!) som är medium-rare, egenbakat bröd, cheddar, bacon, rödlök, tomat och isbergssallat, vid sidan om serveras tryffelmajonnäs, hemkokt barbecuesås och pommes frites. Alltså har burgaren väldigt stor potential, men en sån burgare har också ett pris, i detta fallet 395 kronor. Innan jag smakat så vet jag att det antagligen är i alla fall Sveriges dyraste burgare.

Nåväl, innan jag berättar om hur den amerikanska älsklingsrätten smakar på Pontus måste jag förklara några saker. Det finns olika viktklasser (eller olika raser om ska snacka hundutställnings-svenska) inom hamburgare, dels har vi snabbmatsburgare (typ Shake Shack, In-N-Out och svenska Flippin’ Burgers) och på andra sidan skalan har vi lyxburgarna (exempelvis AG på Kungsholmen och Griffins Steakhouse Extraordinaire).

Pontus wagyuburgare tillhör den senare kategorin så klart. Det som ofta kännetecknar lyxburgarna är en gigantisk köttpuck (av specialkött) och en ingrediens som sticker ut (ofta osten eller dressingen). En annan skillnad är att lyxburgare sällan går att äta med händerna i motsats till sitt äldre syskon snabbmatsburgaren, huruvida det är bra eller dåligt har jag svårt att bestämma mig för, jag har förlikat mig vid det likt jag förlikat mig vid att vi alltid kommer ha folk som klagar på den svenska sommaren.

Då återgår vi till kvällen och besöket på Pontus Matsal. Direkt på plats visste personalen om att vi skulle äta wagyuburgaren, oklart varför faktiskt. När vi satt och väntade på maten kom Pontus Frithiof ut och skakade hand med oss, trevligt tycker jag eftersom jag då fick chansen att pressa pappan_till_burgaren på lite svar på mina frågor. Min känsla är att han inte var beredd på så nördiga frågor. Jag frågade honom om vad det var för kött, tillagningsmetod, brödet, tillbehören och speciellt om varför han hade valt just isbergssallat i burgaren. Egentligen är det rätt logiskt med isbergssallat; ”enda sallaten som behåller sin krispighet när en varm bit kött vilat på den”, svarade Pontus på min fråga. Mer om det senare.

Wagyuburgaren serverades på en upphettad tallrik (med gott om utrymme) ackompanjerad av en skivad avokadohalva, pommes frites med barbecuesås och tryffelmajonnäs serverades vid sidan av. Rent utseendemässigt är Pontus wagyuburgare en fin skapelse, samtidigt är det kanske den högsta hamburgaren jag skådat. Det är en rejäl utmaning att äta en sån här rätt utan att det ska bli pyttipanna av alltihopa, det krävs ett saftigt bröd som kan hålla ihop och fungera som ett stöd.

Första tuggan skars ut med kniv och gaffel, kniven smälte igenom köttet och stekgraden var riktigt bra (röd inuti, men med en bra textur på utsidan). Samtidigt som köttet höll hög klass märkte jag direkt att brödet inte spelade i samma liga, ovärdigt rent av.

Väl i munnen smakade köttet helt outstanding, med krispigt bacon, fräscha grönsaker (dock för tjockt lager av isbergssallat) och lagom stark ostsmak. På minussidan fanns brödet som var rätt torrt om man ska vara krass, kanske var det en dålig bröd för bagaren bakom, men bra var det inte i alla fall. Jag gillar att man kunde doppa varje tugga i barbecuesåsen och tryffelmajonnäsen, båda såserna var väldigt bra. Nu är jag ingen pommes frites-snubbe, men självklart prövade jag några pinnar och det var bra stuns!

Sammanfattningsvis så är Pontus wagyuburgare en bra lyxburgare där betyget dras ned av ett allt för torrt bröd och lite för mycket isbergssallat. Erbjuder man en burgare som kostar dubbelt så mycket (nästan) som AG:s värsting så krävs ett mycket bättre bröd. Är det Sveriges bästa burgare? För tidigt för mig att säga det, måste testa fler gånger först. Ett tips till alla (snåla) burgarälskare är att utnyttja Pontus early bird-special med 50 % rabatt.