Så var IKEA Supper Club med Christine Ha

christine-ha-ikea-supper-club

Supper clubs eller middagsklubbar börja komma även till Stockholm och jag har tidigare skrivit om mitt besök på Guerilla Eats, igår var jag på IKEA Supper Club som den ”småländska” möbeljätten står bakom.

I köket hittade jag amerikanska Christine Ha, tidigare vinnare av Masterchef i USA. Det mest intressanta med henne är att hon är nästan helt blind, men ändå lyckas briljera i köket. Att IKEA hyrt in henne beror på att de ville visa hur himla välorganiserat och praktiskt deras nya köksserie är, kanske stämmer, var svårt att få en direkt uppfattning om det.

menu-ikea-supper-club

Menyn bestod av fem olika rätter som Christine Ha själv tagit fram och det var vietnamesiskt med influenser från amerikanska södern (där hon är uppväxt). Jag tycker det är lite lustigt att båda de middagsklubbar jag besökt i Stockholm, har serverat vietnamesiskt.

Först fick vi in så kallade cracklins, friterat grisskinn med cajunkryddor på, härligt tilltugg för att värma upp innan den första ”riktiga” rätten.

papaya-salad-ikea-supper-club

Papayasallad med räkchips och krabbkött serverades i en skål med en söt-salt-het vinägrett till.

pork-bun-ikea-supper-club

Pork belly bao (steamed bun), alltså ångad bulle med fläsksida som sous vide-tillagats. Jag gillar pork buns och saker man äter med händerna, fläsksidan smälte verkligen i munnen!

chicken-noodle-soup-ikea-supper-club

Nudelsoppa med kyckling är en klassisk rätt i Vietnam, jag saknade tyvärr lite sälta från denna och det påverkar mycket av smaken. Jag tycker att nudelsoppa är den rätt som passar allra minst en varm sommardag som denna, och den här rätten borde inte ha serverats.

beignet-ikea-supper-club

Sista rätten denna kväll var en så kallad beignet, en dessert med anor från franska kolonister i New Orleans, förenklat var det en friterad vetebulle med honung och florsocker. Till beignetten fick vi iskaffe med cikoria och kondenserad mjölk.

eric-gadd-ikea-supper-club

När maten serverats ringde det på dörren och in steg Eric Gadd, som undrade om han fick spela några låtar. Det var helt okej och han spelade ”Do you believe in me” och ”That’s my personality” innan han drog vidare, en riktig stämningshöjare!

Hur var helhetsupplevelsen IKEA Supper Club då? Det var en supertrevlig kväll med bra folk och kul att se hur Christine Ha jobbar i köket, tyvärr levde inte maten upp till mina förväntningar. Maten var god och enkel, men jag hade hoppats på mer från en tidigare vinnare av amerikanska Masterchef. Exempelvis papayasalladen var mer råvaror som kombinerats, men det kändes inte som en riktig rätt och nudelsoppan saknade sälta. Jämför jag med de två middagsklubbar jag besökt hittills så är Guerilla Eats den bästa hittills.

christine-ha-andreas-ivarsson

Just det ja, jag tipsade Christine Ha om två matställen i Stockholm som hon borde äta på, Gro på Sankt Eriksgatan och Günters på Karlbergsvägen.

Vad tycker du om middagsklubbar? Tipsa gärna om några du känner till i kommentarerna.