Boken Saltad nota

E-ämnesbekämparen Mats-Eric Nilsson har släppt en ny bok med namnet Saltad nota. Den här gången har han restaurangbranschen under luppen och jag har läst boken.

Det kan inte ha undgått någon att Mats-Eric Nilsson återigen släppt en bok om matbranschen, han har nog suttit i varenda morgonsoffa och studioprogram vi har i detta land.

Redan när jag läst två sidor av första kapitlet i Saltad nota (Ordfront förlag) blev jag spyfärdig och fick lite ångest. Visst kände jag till fusket, men att det är så utbrett oroar mig. Ofta brukar jag inte tänka så mycket på det, men med Mats-Eric Nilssons böcker och texter påminns jag varje gång om det jag ofta vet, men inte vill tänka på. Det finns dock stora problem med nya Saltad nota, jag kommer till det längre ner.

I över 20 kapitel rycker Nilsson fram med sin lans för ärlig mat; på krogen är det ju väldigt svårt för oss gäster att läsa innehållsförteckningar. Att det används tillsatser, halv- och helfabrikat till höger och vänster är inte den stora grejen, det Nilsson lyfter fram mest är att det är så många restauranger som helt enkelt ljuger för sina gäster.

Den (i alla fall hyfsat) varma sommaren har lett till försäljningsrekord av glass i Sverige och med det i åtanke blir sidorna om glassfusket extra intressanta. Tillverkningen av gelato breder ut sig, med hinkar med pulver som viktigaste ingrediensen. Det fick mig att tänka på ett kafé i min hemstad som utger sig för att tillverka gelato från grunden (kaféet heter till och med något i stil med gelato), men självklart finns de där pulverhinkarna även i deras kök. Med tanke på att man som gäst till och med ser dem när man sitter vid sitt bord är det lustigt att inte en enda av stans journalister skrivit om detta stora fusk som dagligen lurar 100-tals turister och personer boende i staden. Det var bara ett exempel, men vilken stad och vilket kvarter man än är i kan man säkert hitta fusk av liknande dignitet.

Mats-Eric Nilsson
Författaren Mats-Eric Nilsson.

Det jag gillar med boken är att Nilsson sätter in fusket i ett sammanhang och han förklarar hur allt utvecklades till att bli så himla illa. Från de första värdshusen och restaurangerna till tågrestaurangerna och Sara-krogarna. Emellanåt blir det rent av komiskt, som när han jämför SAS höga matambitioner på 1970- och 80-talet med den patetiska ursäkt till mat som serveras i luften idag.

Allt är dock inte perfekt i boken om du frågar mig. Det kanske allra sämsta kapitlet är det där vi får läsa om lyxkrogarna, bland annat superkocken Ferran Adrià (gamla El Bulli), Daniel Roos och svenska Frantzén/Lindeberg (numera Frantzén) får sig några törnar. Tyvärr blir det så snuttifierat att det inte går att ta seriöst, det finns anledningar till att nämnda superkockar jobbar som de gör och självklart borde det ha lyfts fram för att få en seriös diskussion. Det här kapitlet borde aldrig ha tryckts.

Ett annat stycke som är problematiskt är när Nilsson skriver om hur menyer optimeras och hur många restauranger till varje pris ”dyker på sina gäster” för att de ska beställa in en dryck så fort de satt sig ner. Jag anser att det tillhör bra service att fråga sina gäster om en apperitif eller fördrink. Optimering av en meny är inte heller konstigt, vi lever i en marknadsekonomi trots allt, men att vi hela tiden blir lurad vilken rätt vi ska beställa är bara cyniskt. Nej, det här stycket av boken blir allt för konspiratoriskt och jag förstår varför företrädare i branschen blir förbannade.

Saltad nota av Mats-Eric Nilsson är en läsvärd bok oavsett om du är en matnörd av rang eller om din enda restaurangupplevelse sker någon enstaka gång per år. Som jag nämner i recensionen finns det dock delar som håller alldeles för låg kvalitet, men läs, kanske tycker du annorlunda.

Boken finns att köpa på bland annat Adlibris och Bokus.