Test av Samuel Adams Fantastic Four

Flaskor med Samuel Adams Fantastic Four

Samuel Adams Fantastic Four består av fyra olika öl. Jag har testat alla fyra ölen, här kommer mina omdömen tillsammans med en historia från Boston.

Bland ölsnobbar är kanske inte Samuel Adams det allra hetaste ölmärket, men det Bostonbaserade bryggeriet har ändå en speciell plats i mitt hjärta. Det var faktiskt på deras bryggeri i Boston som jag för snart fem år sedan förälskade mig i öl.

Flaskor på Samuel Adams bryggeri

Det var min första roadtrip i USA, tillsammans med en av mina bästa vänner och Boston var andra anhalt efter New York. Självklart skulle vi besöka Samuel Adams bryggeri Boston Beer Company för en rundtur. Vi kom till bryggeriet och rundturen av bryggeriet började som de flesta rundturer brukar, vår guide berättade om råvarorna i ölen, visade brygganläggningen och allra sist provsmakade vi ölen.

Andreas Ivarsson dricker öl på Samuel Adams bryggeri i Boston.
Andreas Ivarsson dricker öl på Samuel Adams bryggeri i Boston 2009.

Det är just provsmakningen jag minns allra bäst. Där satt jag och min kompis Johannes tillsammans med ett amerikanskt par och två Texas-gubbar. Gubbarna från Texas var precis som vad man brukar se i amerikanska filmer. Tjocka, keps inomhus och just dessa två individer satt och skröt om sitt älskade Lone Star-öl. Kul och vi andra visste inte riktigt hur vi skulle hantera det.

Vi fick kannor med öl till våra bord, provningsledaren bad oss dricka måttligt i våra provglas. Det gjorde vi och försökte beskriva vad det smakade. Vad sysslade Texas-gubbarna med då? Ja, rätt högljutt sänkte de varsin kanna och frågade om de fick ta vår kanna också (med en antydan om att vi var fjollor och att riktiga män dricker upp sin öl). Jag tog inte illa upp, det var en sån humoristisk situation. Efter att ha släckt sin törst sa Texas-redneck 1 till Texas-redneck 2 att de måste köra vidare, efter att ha druckit mer än varsin kanna öl skulle de alltså ut och köra…

 

Det här var bara en sidohistoria, nu till hur Samuel Adams Fantastic Four smakade. I förpackningen finns Boston Lager, Imperial Stout, Noble Pils och Latitude 48 IPA. Boston Lager tänker jag inte gå in på, den har du säkert druckit förr också, för mig är det en god och stabil lager.

Jag började med Samuel Adams Noble Pils, en öl bryggd i klassisk tjeckisk stil med fem olika humlesorter. Tyvärr tilltalade den inte mig något speciellt, lite tråkig. Om jag ska dricka ljus öl från Samuel Adams blir det även hädanefter deras Boston Lager.

De andra två sorterna gillade jag desto bättre däremot. Latitude 48 IPA är en klassisk India Pale Ale med sex olika humlesorter. Att den har 48 i namnet är lite roligt, alla humlesorterna är odlade nära 48:e breddgraden i Tyskland, England och USA. Mina förväntningar hade sänkts efter Noble Pils och Latitude 48 IPA överraskade mig positivt. En fruktig humlekaraktär med härlig beska och fyllig eftersmak. Den här har Samuel Adams lyckats med!

Sist ut i Fantastic Four var den kraftiga imperial stouten, som heter just Imperial Stout. Jag bestämde mig för att dricka den tillsammans med hemmabakad kladdkaka, brukar fungera bra med den ölstilen. Färgen på Samuel Adams Imperial Stout är svart som natten, doften har nästan lite röktoner. Den smakade intensivt av choklad, kaffe och vad jag tyckte var lakritstoner. För mig som inte är ett superfan av imperial stout är den lite väl kraftfull när jag bara dricker den helt själv, tillsammans med kladdkaka och grädde blev det en bra kombination.

Samuel Adams Fantastic Four finns från 2 september i Systembolagets ordinarie sortiment och den kostar 79,90 kronor.

Ett svar på ”Test av Samuel Adams Fantastic Four”

Kommentarer inaktiverade.