Semmelwrap – smartaste sättet att göra den

Semmelwrap

Ingen har undgått semmelwrapens framfart och jag kunde inte motstå att testa om den gick att baka enkelt hemma. Några har redan lagt ut recept, men jag tycker att de flesta gör helt fel.

Kortfattat gör de flesta så här:
Utgår från en vanlig vetedeg med kardemumma, samma deg som i en semmelbulle alltså. Det har jag inga synpunkter på, det är så man måste göra om man ska få kalla det semla.

Bakar av semmeltortillan i ugnen, Mattias gör det på hög värme. Det tycker jag är helt fel och onödigt krångligt, jag ska förklara varför. Om du någon gång har provat att göra egna tortillas vet du att man gör det i en stekpanna (eller grill), man använder ingen jävla ugn och det ska man inte göra med en semmelwrap heller. Sorry Mattias, du uppfann semmelwrapen och är säkert en miljon gånger bättre än mig på att baka, men du gör helt fel!

Testa mitt recept och följ mina instruktioner så har du en semmelwrap på nolltid, jag utgår från den vetedeg jag har (men har lite mindre jäst i och kortare jästid) när jag bakar vanliga semlor och sjukt goda kanelbullar.

Så smakar semmelwrap

Helt fantastiskt, det är något helt nytt, men ändå väldigt mycket semla.

Ingredienser semmelwrap

Fördeg
125 gram vatten
125 gram mjölk
10 gram jäst
250 gram vetemjöl

Blanda alla ingredienser för hand i skålen till din degblandare tills det är upplöst. Låt sedan röran jäsa i runt en timme.

”The real deg”
250 gram vetemjöl
4 gram salt
7 gram kardemumma
100 gram smör
100 gram socker

Så här bakar du semmelwrap

Börja med att mortla kardemummakärnorna (eller använd färdigmald), mät upp smör i skivor och kör alla ingredienser (inklusive fördegen) i din degblandare tills den verkligen är spänstig, brukar ta 10-15 minuter.

Sen är det jäsdags igen, låt degen jäsa i bunken eller ta upp den på bänken där du ska baka dina semmeltortillas. Täck med en bakduk och låt den ligga där i en timme ungefär.

Deg till semmelwrap

Nu är det dags att kavla ut dina tortillas, du kan göra det på två sätt:

1. Gör bollar som väger 70 gram.
2. Kavla ut halva degen och lägg en tallrik (ungefär samma diameter som din stekpanna) på och skär runt.

Utkavlad semmelwrapdeg

Viktigt att du kavlar degen jättetunt, helst ännu tunnare än vad jag gjorde på bilden.

Semmeltortilla

Nu ska du steka dina tortillas. Ta fram en stekpanna (helst en av gjutjärn) och värm upp den ordentligt, det ska typ ryka! Lägg i din utkavlade tortillas och vänd när den fått fin färg, se till att den ser fin ut på båda sidorna.

Efter stekning sveper du in dina semmeltortillas i kökshandduk för att den ska bli mjuk, låt alla tortillas svalna ordentligt (annars smälter grädden).

Preppat för semmelwrap Preppat för semmelwrap Semmelwrap

Det är inga svårigheter att preppa själva semmelwrapen. Bland bara mandelmassa med mjölk så att du kan bre det på din tortilla, spritsa ut grädde (inte för mycket) och rulla ihop. Ät genast och omfamna denna fantastiska skapelse!

Har du hunnit prova semmelwrap än?

Semmelmilkshake

Och du, prova även min semmelmilkshake!

3 svar på ”Semmelwrap – smartaste sättet att göra den”

 1. Hej Anders!
  Skönt recept, måste testa det.
  Men det får nog bli hemma. På jobbet/Tösse har vi två kokplattor och två stickugnar så valet blir enkelt när man har ett par tusen att baka.
  Tack för fina tipps och kom gärna förbi Tössebageriet någon dag.
  Med vänlig hälsning,
  Mattias

  1. Tack för din kommentar Mattias! Jag förstår varför ni använder ugn, ni är ju proffs (och behöver baka några tusen som du skrev…). Vi ses!

 2. Ungefär hur många wraps (70-gramsbollar) blir det?
  Funkar det att göra dubbel sats eller borde jag göra det i två omgångar?

  Ska prova i helgen!:)

Kommentarer inaktiverade.