Skillnaden mellan turkisk och grekisk yoghurt

Andreas Ivarsson från In The Kitchen tycker till

Jag fick några byttor yoghurt för test från Lindahls och det fick mig att återigen tänka på en av vår tids stora gåtor. Nej, jag tänker inte på vem som mördade Palme, om vi verkligen landade på månen eller varför svenska hamburgerbröd är så kassa. Det jag tänkte på var vad som egentligen är skillnaden mellan turkisk och grekisk yoghurt.

En snabb googling visar att beroende på vilket forum du kollar på så finns det olika läger för grekisk eller turkisk yoghurt. Den ena är mer syrlig än den andra skriver folk, vilken som är syrligare verkar skifta lite också. Jag personligen tycker att den grekiska är något mer syrlig än den turkiska, men vilken jag köper beror mest på den som står närmst när jag öppnar dörren i mejerikylen.

turkisk-yoghurt

Jag läste också en intressant sak om yoghurt på Wikipedia, man kan säga att all yoghurt är turkisk, men det går inte att säga att all yoghurt är grekisk. Hur tänker jag då? Jo, ordet yoghurt kommer från turkiskan och är besläktat med verbet yoğurmak som betyder ungefär “som ska ystas eller koaguleras, tjockna”. För övrigt verkar de där turkarna ha dominerat yoghurtscenen totalt.

Sen funderar jag på om beteckningarna grekisk och turkisk yoghurt verkligen används i Turkiet eller Grekland. Är det förresten någon som vet om det även finns cypriotisk, grek-cypriotisk och turk-cypriotisk yoghurt?

Det jag oftast brukar göra med grekisk eller turkisk yoghurt hemma är att mixa den med bär och sedan fryser jag in det (om jag nu kan hålla mig från att inte äta upp det direkt, vilket aldrig har hänt) för att (hypotetiskt) äta det som glass senare. Oftast (i 101 fall av 100) så äter jag det direkt ur bunken med lite krossade Digestivekex på toppen.

Vad säger min bloggkollega och svenskgrekiskan Stina Patetsos om skillnaden mellan turkisk och grekisk yoghurt?

Vad föredrar du, grekisk eller turkisk yoghurt?