Söndagsmiddagens historia

Söndag och dags för ännu en söndagsmiddag igen, men jag har redan ätit söndagsmiddag den här veckan och jag ska berätta lite om det.

Köksutrustningstillverkaren Neff hade bjudit in mig och några andra journalister och bloggare med koppling till mat, till en söndagsmiddag. ”Värdar” denna kväll var Johanna Westman och Edward Blom, Johanna stod för maten och Edward höll ett föredrag om söndagsmiddagens historia.

Vad jag kommer ihåg åt vi söndagsmiddag hemma rätt ofta när jag var liten, var ofta stek från gris eller oxe med potatis och sås som min mamma hade lagat till. Det är nog så det sett ut i många andra svenska hem också skulle jag kunna tänka mig. Att återge Edwards föredrag i sin helhet är en omöjlighet, men det jag bär med mig är episoderna om syftet med söndagsmiddagen back in the days. Söndag var ju vilodagen och då skulle man ta det lugnt, inte ens matlagning fick ske om man följde reglerna. Lösningen var att förbereda stek, sås och de andra tillbehören dagarna före i veckan så man bara kunde värma upp det på söndagen.

Våra moderna söndagar är inte riktigt någon vilodag för oss svenskar, dagen fylls med aktiviteter och måsten. Många av oss börjar till och med jobba för att ”hinna ikapp” på jobbet. Det här fick mig att tänka till lite, vi borde kanske återgå till en söndag som är lugn och bara innehåller lättsamma saker, så att vi får den där riktiga vilodagen. Framöver kommer jag försöka dra ihop en trevlig söndagsmiddag med personer jag träffar allt för sällan, och kanske kör vi en knytis för att lätta på bördan för värdarna.

Vad åt vi på söndagsmiddagen i onsdags då? Till varmrätt fick vi en bouef bourgogne med sallad och en parmegiana (aubergine- och ostgratäng), väldigt gott.

Hur ofta äter du söndagsmiddag?