Sous vide – så funkar tekniken

sous-vide-1

Min nyaste kökspryl handlar om sous vide, en Anova Precision Cooker och jag kommer framöver skriva lite om den allt mer populära tillagningstekniken även i våra hemmakök.

Lite kort innan vi börjar tänkte jag förklara sous vide. Väldigt kortfattat så är det en idiotsäker metod för att inte överkoka/steka när du lagar mat. Det går till på så sätt att du tillagar maten i en vakuumpåse i ett vattenbad eller ångugn som håller rätt temperatur, sen tillagar du det där tillräckligt länge för att det ska uppnå den temperaturen (och rätt mörning) som helhet. Resultatet blir att vätskan stannar kvar i ingredienserna, det blir mycket saftigare och jämnare tillagat. Enda problemet är att man inte får någon bra stekyta, men det löser man genom att steka av det hastigt i en panna eller genom en gasbrännare.

sous-vide-2

Metoden som jag använder är sous vide med cirkulator som körs i ett vattenbad. Min cirkulator är en Anova Precision Cooker som jag hittade via Kickstarter, den kostade lite över tusenlappen. Cirkulatorn är bara den röda staven du ser på bilden, den värmer och får vattnet att cirkulera i det kärl jag sänker ner den i. Första gången jag testade den fick en kylväska agera kärl, kanske inte helt optimalt med tanke på den mängd vatten och plats som krävs, men det funkar.

sous-vide-3

Jag pepprade köttet och la det i en ziplockpåse som jag sög luften ur, sen sänkte jag ner påsen i vattenbadet och ställde temperaturen på 55 grader. Kommer berätta om resultatet och andra test framöver.

Vad har du för tankar om sous vide?

5 svar på ”Sous vide – så funkar tekniken”

  1. Har också precis fått min Anov men har även en Nomiku sen innan som kanske inte fått så mycket matlagningstid som den förtjänar. Så därför ser jag verkligen fram mot dina tankar och kanske recept om sous vide!

  2. Vilken bra timing på ditt fokus! Fick en SousVide Supreme i julklapp och har börjat experimentera: Hjort med enbär, rökt vitlök och god olivolja 54,5 grader i 14 timmar som jag sedan brände på i pannan… blev utmärkt!

Kommentarer inaktiverade.