Starbucks öppnar i Stockholm

Starbucks Stockholm Central

Idag öppnar Starbucks sitt första kafé inne i Stockholm, lustigt nog har den amerikanska kedjan rätt länge funnits i Malmö och Göteborg. Här är mina kommentarer om öppnandet.

Jag har lite blandade känslor till att Starbucks öppnar i Stockholm, rent rationellt så behöver vi inte fler kaféer i Stockholm, men jag är övertygad om att kedjan från Seattle kommer lyckas ändå.

Argumentet om att en utländsk kedja förstör svenska kaffekulturen eller konkurrerar ut klassiska konditorier kan jag direkt avfärda. Det finns redan så många Starbucks-liknande i kedjor i Stockholm att det inte gör någon skillnad att den gröna sjöjungfrun också kommer till stan. På ett sätt har de Starbucks-liknande kedjorna skapat ett nytt segment inom svenska kaffekulturen, ett alternativ för de som har bråttom men ändå (hyfsat) vill fokusera på själva kaffet och inte wienerbröden (eller mandelkubben).

Rent kvalitetsmässigt vet jag inte om någon kan påstå att Starbucks varken erbjuder bättre eller sämre kaffe än sina konkurrenter som Wayne’s, Coffeehouse by George, Espresso House med flera. Jag är faktiskt en storkund till Starbucks, men det är när jag är på semester, då är kedjans kaffe en trygghetsfaktor likt McDonald’s var en gång i tiden. Du vet vad du får.

Framgångsfaktorn för Starbucks kommer inte heller ha något med priset att göra, gissningsvis kommer man lägga sig några kronor över konkurrenterna, i alla fall i början, för att försöka positionera sig som något mer premium än konkurrenterna. Sen kan man ju fråga sig om Stockholms Centralstation är så jävla premium, kanske hade Biblioteksgatan varit en bättre adress (om min gissning och premium-positionering stämmer alltså). Nyckeln till framgång för Starbucks är att behålla kopplingen till USA, för landet i väst är något av det coolaste vi svenskar vet.

Det allra bästa med Starbucks utomlands är faktiskt fri wifi och kan man lösa det bättre än sina konkurrenter så är det ytterligare en framgångsfaktor.

Jag tycker också det ska bli intressant att se hur konkurrenterna agerar, och kommer vi någon gång få en kaffekedja i Sverige som fokuserar på kvalitet? Eller en svensk upprorsmakare likt Max är inom hamburgersvängen? Och kommer kanadensiska Tim Horton’s etablera sig i Sverige också? Troligen för få svenskar som åker till Kanada för det.

Recept på Gingerbread latte

Så här i juletider serverar Starbucks sin Gingerbread Latte – en latte med pepparkakssmak, självklart har jag ett recept på Gingerbread Latte om du vill slippa stångas med den förmodligen rätt långa kön utanför Stockholm Central idag.

Vad tror du om Starbucks etablering i Stockholms innerstad?

13 svar på ”Starbucks öppnar i Stockholm”

 1. Väl skrivet, jag har noterat när jag jobbade på Arlanda som har några olika kaffekedjor som alla serverar god kvalité på sitt kaffe just för att vi i Sverige har tydliga krav på hur kaffet skall smaka. Starbucks har fått sin popularitet just från de som har fått för sig att det är coolt. Varumärket har en trend status bland unga vuxna mestadels. Om det var för smakens skull då väljer jag gärna flera andra.

 2. Annie: Mest för att Stockholm är en större stad, kanske var otydligt. Som gammal lantis (flyttade till Stockholm för bara tre år sen) slår jag mig inte för bröstet att Stockholm är coolast i världen. 🙂

 3. Annie Ja det kunde vem som helst förstå att storleken på staden hade betydelse i hans tanke gång när han skrev som han skrev. Sen om Stockholm är hett eller inte ja det får var och en avgöra.

 4. Om vi ska snacka riktig kvalité inom kaffe (som inte smakar efterrätt) så har vi ju Da Matteo. Finns lite överallt i Sverige och ganska nyss även i Sthlm. Svårt att inte älska!

 5. Hoppas det går lika bra för Starbucks i Stockholm som det gjorde när dem öppnade i Melbourne! Sverige som har en av dem bästa och äldsta cafekulturerna i världen behöver inte invaderas av nån Amerikansk horrible corporate giant! Och deras kaffe smakar allt annat än bra! Fram för privata kafeer och mer artisan coffee shops och rosterier som Drop Coffee, Johan & Nyström – där kvalite och fair trade kommer i första hand – något som Starbucks inte kan skryta med!

 6. Mycket snack om microrosterier, de är duktiga och har bra kvalitet på kaffet om än väldigt varierande kvalitet som gör att man ibland blir besviken. Åk till John Chris på Drottninggatan och prova hans Kenya, helt fantastisk! Den ingår i Zoegas nya sortiment. Starbucks är välkomna, Espresso House får se upp!

 7. Har levat på Starbucks länge tills Costa coffee kom hit ( bor i Kina sedan 11 år). Starbucks kedjan är så stor att de omöjligtvis kan köpa kvalitetsbönor som de så gärna skryter med och och säljer dyrt. Varje gång jag åker hem så smakar Espresso house kaffet mycket mycket bättre. Starbucks och bra service? Nja, varken bättre eller sämre än någon annat ställe. Hur som helst, här går jag inte till Starbucks längre, bara till Costa Coffee eftersom kaffet smakar bättre.

 8. Dem stora kedjornas kaffe är inte speciellt gott, har testat mig genom dem flesta och kan hittills inte skryta med att Stockholms Caféer har vare sig hög kvalitet på bönor eller utbildad personal.
  På 9 av 10 ställen jag frågat baristan om kaffets ursprungsland eller varitet samt smakprofil så har svaret varit ”hm va jag har ingen aning”? Det står väl på påsen.
  På Thelins som har Gevalia svarade personalen mig att kaffet kommer från Italien. Jag måste småle åt kommentaren då det varken växer några kaffeträd i Italien och framför allt så rostar Gevalia sitt kaffe i Gävle.

  Nu har jag äntligen hittat kaffe från ett kafferosteri Lidingö Rosteri AB som har gett mig nytt hopp om att kunna fortsätta dricka fantastiskt gott kaffe med rena och komplexa smaker från olika spännande gårdar i världen.

  Deras filosofi är att köpa obesprutade höghöjdsodlade bönor som är handplockade och på så sätt stödja små familjegårdar.

  Dem byter sorter regelbundet och jag kan knappt bärga mig till det dimper ner nya sorter i brevlådan varje månad.

  Tack Lidingö Rosteri jag var på väg att sluta dricka kaffe tills jag upptäckte er passion för gott kaffe.

  Erik / Kaffedrickare

 9. Efter att ha bott i USA och känt flera som jobbat där så vet jag att det är ändå ganska stora krav på arbetaren. Det kanske inte är bästa kvalité på själva bönorna, men det finns en trygghet att alla har lärt sig på samma sätt hur man ska brygga.
  I Stockholm har den enda kedjan jag kunnat lita på varit espresso house. Waynes har nästan uteslutet dryg personal och beroende på vilken coffee house by George jag går till får jag brända espressobönor. Vilket säger något för kaffe är inte lika varmt som andra ställen när man får ut det..
  Ska bli kul att testa starbucks i Sverige och se om det håller samma anda som i USA 🙂

Kommentarer inaktiverade.