Flippin' Burgers i Stockholm

Stockholms bästa hamburgare ja, den finns på Flippin’ Burgers  Nåväl, ikväll var det dags för första burgaren på restaurangprojektet Flippin’ Burgers i Stockholm (Kungsholms strand 157 på Kungsholmen).

Ända sedan Jon Widegren började sin långa hamburgare-resa har jag följt honom på hans blogg (som alltså är länkad här ovan) och på ett sätt har jag känt mig lite delaktig. Precis som några hundra andra personer hade jag köpt ett presentkort till en hamburgare som inte finns på en restaurang som inte finns, som Jon poetiskt uttryckte det. Just presentkortet berättigade mig till att ”betatesta” hamburgerbaren en vecka före ”vanliga dödliga”.

Jag mötte upp min sambo strax efter Sankt Eriksbron och vi började gå i riktning mot Flippin’ Burgers, runt 50 meter från stället kände vi en doft av hamburgare – vi var på rätt väg. Hamburgerbaren ligger i en gammal mjölkaffär (vilket inte säger min generation något egentligen, men det låter väldigt skönt), men den är numera inredd som en skön diner, jag tänker faktiskt lite på ett avskalat Hodad’s i San Diego. Jag tog tyvärr inga bra miljöbilder på Flippin’ Burgers, mitt fokus låg på burgarna.

Flippin Burgers
Milkshakes och presentkortet.

När jag och sambon satt oss ner vid disken (med insyn på Jon som stod vid stekbordet) fick vi fram ställets avskalade meny som bestod av 4-5 hamburgare, milkshakes (med Ben  & Jerry’s-glass!), pommes, läsk och öl (hittills bara folköl, tillstånd för starköl är på gång). Jag fastnade för signaturburgaren Flippin som har två biffar, ost, karamelliserad lök, senap, ketchup och majonnäs. Min sambo körde en Burgler med en biff och i den var det ost, hemblandad dressing, sallad och tomat.

Flippin Burgers
Underbart goda milkshakes.

Nu är det här en blogg om söta saker och därför tänkte jag berätta lite om Flippin’ Burgers milkshakes. Denna kväll fanns det 4-5 smaker att välja mellan, jag och sambon fastnade för Chocolate Fudge Brownie och Strawberry Cheesecake – kyparen frågade oss om vi ville ha grädde och sås också. Dum fråga. Jesus Adam! Efter några minuter kom två shakes in till oss och vi slängde oss över dem direkt.

Flippin Burgers
– Jag kan gå hit bara för deras milkshakes, sa min sambo efter några munnar milkshake.

För 50 kronor styck är det en grym milkshake och varma sommardagar kan det bli en skön avstickare för en svalkande stund i skuggan.

Under tiden vi väntade på burgarna spanade vi runt i lokalen. Skön musik låg i bakgrunden, i taket satt industrilampor som gav en lite ruff känsla, på väggarna satt fotografier från Jons odyssé i USA och man kunde sitta både i bås och vid bardisken. Ett skönt ställe att hänga på, både för oss vanliga dödliga och för hipsters (som hade byggt ett långbord denna kväll).

Flippin Burgers
Signaturburgaren Flippin.

Äntligen blev det vår tur, hamburgarna landade på vårt bord och det var dags för game time! Jag och burgaren! Den optiska besiktningen var lovande, de specialbakade hamburgerbröden från Magnus Johanssons bageri glänste i skenet från industrilamporna och från första tugga sjöng Flippin-burgaren symfonier i min mun. Det finns ingen liknande burgare i Sverige. Brödet var precis lagom i konsistensen, spänstigt men ändå lättuggat. Köttet drypte av vätskor och det kändes väldigt färskt. Tillsammans med den söta löken och såserna var det en grym kombination.

Efter en milkshake med grädde på toppen och en dubbel Flippin så var jag rätt så mätt, men jag var inte nöjd. Jag ropade på kyparen (en look a like till hamburger-Jon vid stekbordet, men de är tydligen inte bröder) för en beställning till, denna gång en dubbel Burgler.

Burglern var en helt annan burgare och det märktes verkligen skillnad. Smaken är lite mer ”vuxen” än Flippin och skillnaden ligger i att köttet lyfts fram mer eftersom den inte har söt lök på. Burgler är också en grym burgare, fast min favorit är ändå Flippin.

Flippin Burgers

Om jag ska sammanfatta mina intryck så är jag salig över både hamburgarna och milkshakesen. Flippin’ Burgers är helt klart ett måste-besök om du har vägarna förbi och jag hoppas verkligen att stället går bra, det är både Jon Widegren och vi svenskar värda. Priserna är ett mellanting mellan McDonalds och typ O’Learys, men smaken är något som vi inte ens haft närheten av i Sverige tidigare.

Faq om Flippin’ Burgers

Hur smakade Flippin’ Burgers pommes frites?

Jag är inget fan av pommes frites, så jag är inte rätt person att bedöma det. Det är dock storleken mindre på frittarna och som jag förstått det så görs de på färsk potatis. För en som inte gillar pommes är det lysande att det inte följer med burgaren, man lägger till det vid beställningen istället.

Vad finns på menyn förutom burgare?

Ice Cream Floats och hotdogs (läs gärna min recension av Cowboy Hotdog)

När öppnar Flippin’ Burgers på riktigt?

19 mars klockan 17 och det är drop in som gäller, enligt bland annat Facebooksidan och inlägg på Flippin’ Burgers blogg.

Hur stort är stället?

Jag uppskattar att runt 30 personer får plats sittande.

Kommer Flippin’ Burgers erbjuda take away?

Ja. Vissa försök har gjorts, men än så länge erbjuder man inte det på reguljär basis.

Hur många kalorier innehåller en milkshake?

Det vill du inte veta.

Kan man få bacon på burgaren?

Nej. Jag såg inget om det på menyn i alla fall, men kanske finns hemliga items á la In-N-Out Burger…

Var kan jag läsa mer underbara texter som du skrivit om hamburgare?

Kolla gärna in min recension av burgaren på E4-baren.

Kan man köpa det goda hamburgerbrödet löst?

Ja, hos Magnus Johansson i Hammarby Sjöstad, läs om hur i inlägget Sveriges bästa hamburgerbröd nu till salu.

Finns starköl på Flippin’ Burgers?

Ja, från 27 april 2012 serverar man ett urval av starköl på Flippin’ Burgers.

Sprit då?

Ja, finns några sorters whisky och man kan även få en spetsad milkshake om man vill.

Kan man dricka öl medan man väntar på bord?

Ja.

Finns det uteservering utanför stället?

Ja, några bänkar med bord finns utanför.

Andra bloggar om Flippin’ Burgers

Death by burgers – underbara bilder

5 svar på ”Stockholms bästa hamburgare – Flippin’ Burgers”

    1. Har inte Göteborg fått ett rätt bra ställe för ett tag sen? Tror det heter Burgersson.
      Kul blogg förresten!

  1. Om du gillar de burgarna så måste du testa det nya stället i Solna hagalund, big mapple, läs recensionerna på nätet så kommer du förstå, magiska burgare

Kommentarer inaktiverade.