Peppermint bark

Här kommer receptet på ett av mina favoriter när det kommer till julgodis, peppermint bark! Du kanske inte ens hört talas om det innan, i Sverige är det inte superpopulärt, men om du har vänner i USA och Kanada har du säkert stött på det.

I min version av det populära julgodiset har jag ett lager med mörk choklad, polkagriskross, chokladganache, vit choklad och lite till polkagriskross på toppen. Prova receptet, du kommer älska det! Och du, använd pepparmyntsolja, inte pepparmintsarom. Om du inte vet skillnaden kan du läsa mitt inlägg Pepparmintsarom och pepparmyntsolja – vad är skillnaden?.

Ingredienser peppermint bark

250 gram mörk choklad
1 polkagris
250 gram mörk choklad
1 dl grädde
Några droppar pepparmyntsolja
250 gram vit choklad

Så här gör du:

1. Krossa polkagrisen med en hammare i ziplockpåse, ska vara till garnering. Obs, tänk på underlaget så du inte slår sönder underlaget

2. Ta fram bakplåtspapper och lägg på en plåt

Recept på peppermint bark

3. Smält 250 gram mörk choklad i ett vattenbad, häll på bakplåtspappret och bred ut så du får en jämn rektangel. Garnera med hälften av den sönderslagna polkagrisen. Låt det sedan svalna en kvart.

4. Medan det svalnar tar du grädde och värmer upp det, när det börjar sjuda häller du i resten av den mörka chokladen, blandar så det smälter ihop och sen kör du ner pepparmyntsoljan i grytan. Låt det smälta tills det nästan är fingervarmt, eller ljumemt. Häll blandningen på din chokladruta och sprid ut till ett jämnt lager. Kyl ner det ordentligt,

5. Smält vit choklad i vattenbad och häll det över chokladlagerna, bred ut till ett jämnt lager och strössla sen på resten av polkagrisen. Låt det svalna ner en halvtimme.

6. Nu ska du skära din peppermint bark i fina bitar. Skär raka kanter och sen skär du i 4-5 rader som du delar i bitar som du tycker är tillräckligt stora och sist delar du till trianglar. Förvara den färdiga pepparmint barken i en lufttät burk och småät av den ända fram tills julafton.