Sveriges bästa julskinksmacka?

Julskinksmacka från AG i Stockholm
Det är inte bara bästa hamburgaren som Sveriges köttrestauranger tävlar om, nästa rätt är den klassiska julskinksmackan. AG anser att man har Sveriges bästa julskinksmacka och till den har man (självklart) också bryggt ett julskinksöl tillsammans med Södra Maltfabriken.

Skinkmackan har en knäckebrödsskiva som bas, en kul detalj är att AG använt rester från ölbryggningen (så kallat drav) i degen, oklart hur mycket det påverkat smaken. Över brödet ligger, i sann AG-anda, ett lager med ister istället för smör. Skinkan kommer från Scan (varumärket Rapsgris) och den har lågtempats i tio timmar på 70 grader för att behålla sin saftighet.

Det gröna över skinkan är en ambitiös grönkålsröra, och jag frågade självklart Johan Jureskog på AG om hur den tillagats. Basen är grönkål kokt i skinkspad blandat med gul lök som kokats i öl, och den sista beståndsdelen är en bechamelsås med julkryddor. Allt har sedan blandats ihop och grädde har tillsatts.

Överst på julskinksmackan ligger några strängar söt senap.

Julskinks-öl från Södra Maltfabriken
AG:s och Södra Maltfabrikens julskinköl är en lager med subtil humlebeska. Den finns förutom på AG också i Systembolagets beställningssortiment.

Hur smakade mackan och ölen?

Skinkan är i sig helt fantastisk, riktigt saftig och inte alls den torra historia jag är van vid från många julbord. Valet av pålägg på mackan passar bra tillsammans med sältan i skinkan, grönkålsrörans krämighet tillsammans med den söta senapen. Ölen är ett intressant kapitel. Jag hade förväntat mig en mer humleintensiv brygd med tanke på att Södra Maltfabriken står bakom ölen, men humlebeskan är väldigt subtil. Kombinationen av julskinksmacka och öl passar bra ihop, intensiva smaken av mackan sprids i munnen och stannar kvar längre med hjälp av ölen.

Är det Sveriges bästa julskinksmacka då? Hur den står sig i övriga konkurrensen har jag dålig koll på om jag ska vara ärlig, men den är väldigt god i alla fall och en bra matbit att käka på after worken.

Julskinksmacka från AG i Stockholm
Längst ner till höger ser du AG:s Johan Jureskog käka julskinksmacka.

Om du vill prova AG:s julskinksmacka och Södra Maltfabrikens julskinksöl finns de fram till jul på restaurang AG i Stockholm. Kombinationen kostar 115 kronor, men självklart kan du beställa in en annan öl till mackan om du vill det.

Följ gärna mig på Facebook om du vill få uppdateringar om när det finns nytt innehåll på bloggen. På In The Kitchens Facebook-sida delar jag också med mig av sånt som kanske inte blir ett helt inlägg här på bloggen.