Sveriges bästa recept på rapsgris

rapsgrisrecept

Jag vet inte riktigt vad jag har gett mig in på, men av någon anledning tackade jag ja till att tävla i Scans tävling Sveriges bästa Rapsgrisrecept (läs om tävlingen hos Scan), mina ”motståndare” i tävlingen är riktiga superproffs i köket. Förutsättningen i tävlingen är att rapsgris ska vara huvudråvara i rätten, annars är det rätt fritt spelrum.

Vad är rapsgris förresten? Ja, det är en svensk produkt där bönder, kockar och ”köttbranschen” (Scan i detta fall) samarbetat för att få fram bättre griskött. Det som främst skiljer sig är vilken typ av foder grisarna har fått och framför allt har man tillsatt rapsolja i fodret vilket påverkat köttets textur och smak i positiv riktning. Nu är jag ju inte köpt av Scan (om du nu trodde det), men när jag jämfört ”vanligt” svenskt griskött och detaljer från rapsgrisen så har till och med jag känt skillnader i textur och smak, framförallt är det saftigare.

Som du säkert vet så tycker jag att vi alla ska äta mindre kött, men det kött vi ska fortsätta producera måste vara av bra kvalitet och då tror jag att produkter likt rapsgris (finns säkert liknande produkter från andra svenska producenter också, tipsa mig gärna om det) är framtiden. För att bromsa den negativa utvecklingen för svenska grisbönder måste de kunna ta bättre betalt för sina grisar och då måste man så klart positionera sig med bättre kvalitet.

Åter till tävlingen jag ska ställa upp i. Jag har några lösa idéer till vilken typ av rätt jag ska göra och svenska sommaren, utländska matkulturer och street food är några av beståndsdelarna. Huvudråvarorna jag valt ut är revbensspjäll, karré och bacon, kanske använder jag alla tre eller bara en.

Vilken typ av rätt tycker du att jag ska laga? Tipsa mig gärna!

Foto: Elias Tomaras