Tankar om Gulddraken-vinnarna

Ikväll presenterades vinnarna av DN:s krogpris Gulddraken och här är mina kommentarer om vinnarna.

Vinnare i kategorin Årets Kafé: Kafé Esaias
DN:s motivering: Kafé Esaias kan betydligt mer än bara servera kaffe. Här får vi visserligen espresso i världsklass, men även prisvärd brunch och trivsamt afterwork-häng med hantverksbrygd öl eller ett gott glas vin. Här får man en helhetsupplevelse som kombinerar personligt bemötande med hög kvalitet och humoristiskt anslag – och allt vi vill är att bli stammisar här.

In The Kitchens kommentar: Riktigt kul att den här kategorin har så många bra kaféer nominerade, jag saknar dock Wienerkaféet bland de nominerade (läs gärna mitt inlägg Vad är en prisvärd fika?), kanske kommer nästa år. Vinnarna har tidigare prisats för sitt kaffe internationellt och inte helt otippat vinner man sin första Gulddrake.

Vinnare i kategorin Bar: Tweed
DN:s motivering: Hellre än att hänga vid en stimmig bardisk och desperat försöka göra oss förstådda sjunker vi ner i en ombonad fåtölj. På Tweed är det barhäng som förr i tiden som gäller – ombonat, bekvämt, generöst – och ständigt med glimten i ögat. Perfektion och passion, hand i hand.

In The Kitchens kommentar: Tre av fem nominerade barer hör hemma i Gamla Stan och det säger väldigt mycket om den förändring som skett senaste åren inom krogscenen i Gamla Stan. Vinnaren Tweed är också min favoritbar i Stockholm, en soft bar, tänk dig att Kapten Haddock hade fått inreda en cocktailbar så har du en tydlig bild. Det negativa med att Tweed vinner är att ännu fler stockholmare kommer ”upptäcka” denna pärla.

Läs gärna min recension av Tweed.

Vinnare i kategorin Krog Budget: Restaurang Voltaire
DN:s motivering: Mitt i cityhetsen hittar vi restaurang Voltaire, en oas med grön matglädje utan pekpinnar, råkost och smaskiga bakverk. Där kan vi njuta av hälsosam lunch, syndigt gott fika eller äta en stadig middag med gott samvete medan vi funderar på livet, maten och vad vi ska hitta på härnäst, för efter ett besök här har både kropp och själ fått just den vitamininjektion som behövs i vintermörkret.

In The Kitchens kommentar: En av årets största mattrender om du frågar mig är vegetariskt och mer grönsaker i kötträtterna, därför känns det så kul att Restaurang Voltaire står som vinnare i budgetklassen. Också ett hett lunchtips om du råkar vara i Stockholm City en vanlig vardag.

Vinnare i kategorin Krog Mellan: Lilla Ego
DN:s motivering: Lilla Ego bjuder inte bara på kulinarisk uppfinningsrikedom och råvaror i toppklass. Innanför de ruffa tegelväggarna finns även en sällsynt välkomnande stämning och en varm atmosfär som gör att vi vill komma tillbaka i samma ögonblick som vi stiger utanför dörren. Det är en sällsynt inkluderande egotripp och den kvarterskrog vi länge drömt om.

In The Kitchens kommentar: När jag såg nomineringarna i mellanklassen tog jag för givet att Daniel Räms (vinnare av Årets kock 2013) och Tom Sjöstedts take på en kvarterskrog skulle vinna. Alla har varit där känns det som, men tyvärr har jag inte hunnit käka där än och det måste jag göra snart!

Vinnare kategori Krog Lyx: Oaxen krog
Oförglömliga smakupplevelser, sublimt utförda men samtidigt med en lekfullhet som förför oss. Oaxen krog har förmågan att identifiera råvarornas särart och själ och sedan presentera dem vackert och smakfullt på en tallrik. Att lämna stadens larm för att träda in i detta matparadis är en resa vi rekommenderar – nej påbjuder – för alla som är det minsta intresserade av hur Sverige smakar våren 2014.

In The Kitchens kommentar: Oaxen krog är enda nominerade restaurangen i lyxklassen som öppnat under året och därför var det kanske min största favorit som vinnare. Det var också på Oaxen som jag hade en av 2013 års bästa matupplevelser, minns att jag och min fru kallade det för billigt med tanke på vilken upplevelse vi fick (och notan tror jag hamnade på typ 5 600 kronor…).

Läs gärna min recension av Oaxen krog.

Årets Internationella Gästdrake: Oaxen Slip

In The Kitchens kommentar: Gästdraken är brittiske krogkritikern AA Gills bidrag till Gulddraken och jag kan förstå varför han gillar Oaxen Slip. Restaurangen har ett superfint läge, plånboksvänlig meny och mat i toppklass som är väldigt svensk.

Vad har du för tankar om årets Gulddraken-vinnare och de nominerade?

Ett svar på ”Tankar om Gulddraken-vinnarna”

  1. Kul lista det blev! Har inte haft råd att testa Oaxen än dock…

    Och håller med. Roligt för Crespi och gänget att Tweed vann, men det har varit lite av vinnördarnas ”privata pärla” där man alltid hittar en skön fåtölj och ett gott glas. Skulle vara småsorgligt om det blir tjockt med folk där nu…

Kommentarer inaktiverade.