Fredrik Wass försöker äta med vegetarisk mat

Fredrik Wass från Bisonblog inleder min intervjuserie i In The Kitchens tema vegetarisk mat. Fredrik är ingen äkta vegetarian, men precis som jag så är han en karnivor som vill äta mer av det gröna köket. Kommande intervjupersoner kommer dock vara bland annat vegetariska bloggare och en person driver en vegansk cateringfirma.

Beskriv dig själv med tre meningar.

– Innerstadsboende frilansjournalist som bevakar innovation, entreprenörskap och internetutveckling. Driver flera bloggar och en podcast samt är alltid mer intresserad av människorna än av tekniken. Har alltid haft en knepig relation till mat.

Hur kommer det sig att du valt att äta mer vegetariskt/veganskt?

– För mig handlar det i första hand om miljön. Jag har jobbat i USA och bevakat utvecklingen inom cleantech (grön teknik) och också insett vidden av köttindustrins påverkan på miljön. Det är inte en hållbar utveckling, oavsett vad man tycker om att äta djur i sig. Så det kanske är lite ovanligt att inte ha de etiska motiven kring att äta djur som många andra veggies brukar ha.

Har du varit vegetarian tidigare?

– Nej, aldrig.

Vilka tips har du till köttätare som vill äta mer vegetariskt?

– Jag tänker att det är ungefär som att försöka ändra sin livstil i övrigt. Om man försöker göra allt på en gång så är det dömt att misslyckas. Bättre då att göra många små förändringar som tillsammans kan göra skillnad. Att äta kött ibland och då med bra råvaror är bättre än att äta det hela tiden och från massproduktionen. Hellre hylla det vi faktiskt lyckas med än att straffa ut folk för att de inte är absolut vegetariska hela vägen. Jag kan sakna det perspektivet ibland. Det är lätt att det blir två ”läger” där det är antingen eller som gäller.

Vad är ditt favoritrecept?

– Jag är ganska dålig på recept, men en grej jag gillar som kan funka både som förrätt eller i sallad är ju kombon rödbetor och chévre-ost. Klassisk veggiemat för en rookie som mig känns det som.

Läs gärna de andra intervjuerna på tema vegetarisk

(Om länk saknas är inte intervjun publicerad än)

Tisdag: Fredrik Wass, Bison
Onsdag: Helen Alfvegren, Helalf
Torsdag: Metin Kocman, Hilarius Larsson Delikatessmanufaktur
Fredag: Annie Taylor Chen, Vegan Ann
Lördag: Mattias Kristiansson, Vegoriket och Bake my Day
Söndag: Karoline Jönsson, Gröna Skafferiet
Måndag: Mikael Hall

Ett svar på ”Tema vegetarisk – intervju med Fredrik Wass”

Kommentarer inaktiverade.