Helen Alfvegren älskar vegetarisk mat

Helen Alfvegren från bloggen Helalf är andra personen att bli intervjuad i In The Kitchens tema vegetarisk mat. Helen är ingen dedikerad matbloggare, men rätt så ofta tipsar hon om grymma vegrätter och hon brinner för djurrättsfrågor.

Beskriv dig själv med tre meningar.

– Är vegohjärta, feminist och straight edge vilket märks väldigt tydligt i de sociala medier där jag är aktiv. Jag skrattar väldigt ofta, är inte sällan först upp på dansgolvet och lyssnar alltid på musik. Älskar bibliotek, nostalgi och att skriva.

Hur kommer det sig att du valt att äta vegetariskt/veganskt?

– I slutet av 90-talet föll jag handlöst för hardcore-kulturen och fick i samband med det upp ögonen för vilken hjärtlös industri som ligger bakom produktionen av djur. Jag har alltid älskat djur i alla former och storlekar, pratar alltid med fåglar och bin som jag råkar träffa på, och ju mer jag läste (exempelvis första kapitlet i Magnus Lintons Veganerna – En bok om de som stör där han beskriver hur slakt går till) desto mindre kunde jag äta. Det går inte att blunda för lidande om en själv är direkt ansvarig för det så till slut blev jag vegetarian och snabbt efter det vegan.

Hur länge har du ätit vegetariskt/veganskt?

– Det beslutet togs för 15 år sen, efter den sista konserten med Refused på jättelänge. Jag var vegan i 3,5 år och nuförtiden har jag en egenhändigt hopknåpad slogan som jag kallar varannan vegan. Det innebär att jag när tillfälle uppstår äter veganskt istället för vegetariskt, helst flera gånger om dagen. Det underlättar väldigt mycket för mitt ömma hjärta eftersom ägg- och mjölkindustrin är minst lika hemsk som den som dödar djur på löpande band. Jag bloggar och twittrar gärna och mycket om djurrätt eftersom djuren själva inte har någon röst och jag gärna ger dem min.

Har du någon gång varit sugen på att äta kött?

– Aldrig. Tvärtom är jag väldigt förvånad över hur många det är som utan att reflektera över det äter djur och inte har några som helst argument för det.

Vilka tips har du till köttätare som vill äta mer vegetariskt?

– Besök restauranger som vet vad de gör och som lagar vegetariskt med kärlek. Några tips! I Stockholm: Kokyo, Chutney, Lao Wai, i Malmö: Green Mango, Kafé Agnez och Chez Madame, i Göteborg: Kellys på Andra Långgatan. Asiatiska och indiska restauranger är ju ena hejare på det där med veg, testa att ta ett av de alternativen! Hitta recept och inspiration från vänner och www, det är bara en googling bort.

– Utmana dig själv att äta vegetariskt eller varannan vegetarian i en månad. Köp hem tofu, tzay, quorn, sojabitar och vänd uppåner på skafferiet. Vilka bönor faller dig i smaken? Jag är oerhört svag för edamamebönor som finns att köpa frysta med lite havssalt på.

– Läs på om hur djuren har det men bered dig på att du kommer bli förkrossad. Se på filmen Earthlings. Läs Jonathan Safran Foers Äta djur. Djurens rätt har funnits i 30 år och sitter på mycket kunskap som de gärna delar med sig av, kika igenom tipsen i Vego på menyn till exempel! Sluta blunda för det fasansfulla lidande du utsätter andra för, de har alla känslor precis som du och jag. Besök en bondgård för att hälsa på de små liven!

Vad är ditt favoritrecept?

– Jag tänkte tipsa om min bästa vän Antons recept på mandelfrikadeller som han serverar med hemlagat mos, sås och lingonsylt men jag ångrar mig! Istället tycker jag att du borde testa tzay, det är dessutom veganskt. Här är ett recept som jag slängde ihop en kväll och som är riktigt smarrigt, en tzaypasta. Byt ut fetaosten mot en skål med edamamebönor istället så är den helt vegan. Bon apetit!

Förutom Helens blogg så kan du också följa henne på Twitter där hon kallar sig för @rockspindeln.

Läs gärna de andra intervjuerna på tema vegetarisk

(Om länk saknas är inte intervjun publicerad än)

Tisdag: Fredrik Wass, Bison
Onsdag: Helen Alfvegren, Helalf
Torsdag: Metin Kocman, Hilarius Larsson Delikatessmanufaktur
Fredag: Annie Taylor Chen, Vegan Ann
Lördag: Mattias Kristiansson, Vegoriket och Bake my Day
Söndag: Karoline Jönsson, Gröna Skafferiet
Måndag: Mikael Hall

2 svar på ”Tema vegetarisk – intervju med Helen Alfvegren”

Kommentarer inaktiverade.