Karoline Jönsson från Gröna skafferiet älskar vegetarisk mat

Karoline Jönsson från bloggen Gröna Skafferiet är sjätte personen att bli intervjuad i In The Kitchens tema vegetarisk mat. Jag fick upp ögonen för Karoline när hon vann stora matbloggspriset 2012.

Beskriv dig själv med tre meningar.

– Jag är en matgalen kreatör som älskar att experimentera i köket och försöker alltid peta in lite grönt i vad jag än tillagar och bakar. Att använda vilda ingredienser eller sådant som växer i min trädgård är jag särskilt glad för och dessutom är jag en stolt vinnare av stora matbloggspriset 2012. Till vardags är jag grafisk formgivare och låter estetiken ta stor del i bloggandet och matfotografin.

Hur kommer det sig att du valt att äta vegetariskt/veganskt?

– För mig är det oetiskt att föda upp djur i syfte att slakta och äta upp dem. Med det i åtanke kunde jag inte njuta av kötträtter och valde istället att ta avstånd ifrån det. Dessutom är det bättre ur miljösynpunkt att äta vegetariskt och jag har alltid tilltalats att leva i harmoni med naturen.

Hur länge har du ätit vegetariskt/veganskt?

– Strax över ett år har jag ätit vegetariskt.

Har du någon gång varit sugen på att äta kött?

– Faktiskt inte, att sluta äta kött var betydligt enklare än jag kunnat tro. När jag väl fattat det aktiva beslutet att sluta fick jag istället en distans och ville inte vara en del av den djurindustrin.

Vilka tips har du till köttätare som vill äta mer vegetariskt?

– Håll dig till din vanliga vardagsmat och favoriträtter inledningsvis men modifiera dem så de blir vegetariska. Ugnspannkaka blir gott med t.ex. stekt svamp istället för fläsk och korvrätter kan enkelt bytas ut mot soja- eller qournprodukter.

– Leta recept och matinspiration på bloggar eller via andra kanaler, du måste inte uppfinna hjulet själv! Passa också på att äta vegetariskt när du äter ute. Inspireras av den matlagningen, råvarorna och tillagningsmetoder och försök överföra den i ditt egna kök.

Vad är ditt favoritrecept?

– Oj, det finns så mycket gott, men nyligen gjorde jag en rödbetspaj med fetaost, timjan och honung som jag tyckte mycket om.

– Vanligtvis lagar jag nästan all mat från grundråvaror, men för ett tag sedan gjorde jag en jambalaya där jag bytte ut köttet mot kryddiga sojachorizos. Det är kanske ett enklare sätt att närma sig det vegetariska köket:

Läs gärna de andra intervjuerna på tema vegetarisk

(Om länk saknas är inte intervjun publicerad än)

Tisdag: Fredrik Wass, Bison
Onsdag: Helen Alfvegren, Helalf
Torsdag: Metin Kocman, Hilarius Larsson Delikatessmanufaktur
Fredag: Annie Taylor Chen, Vegan Ann
Lördag: Mattias Kristiansson, Vegoriket och Bake my Day
Söndag: Karoline Jönsson, Gröna Skafferiet
Måndag: Mikael Hall

Ett svar på ”Tema vegetarisk – intervju med Karoline Jönsson”

Kommentarer inaktiverade.