Mattias Kristiansson älskar vegetarisk mat

Mattias Kristiansson är andra personen att bli intervjuad i In The Kitchens tema vegetarisk mat. För något år sen fastnade jag för Mattias förtrollande bilder på bloggen Bake my Day och nu bjuder han på lika grymma bilder och recept på nya matbloggen Vegoriket.

Beskriv dig själv med tre meningar.

– Ett kreativt monster som drivs av oändlig nyfikenhet. Skitrolig på gränsen till smått galen. Älskar mat, prat, miljö och människor.

Alicia Silverstones bok A Kind DietHur kommer det sig att du valt att äta vegetarisk eller vegansk mat?

– Det började som ett infall om att jag ville rädda världen. Jag och min sambo började köra en köttfri dag i veckan som snart utökades till alla vardagar. Helt plötsligt glömde vi bort att äta kött, mjölk och ägg överhuvudtaget. Varför? Därför att vi åt så sjukt god mat såklart! En stor inspiration i början var kanske lite oväntat Alicia Silverstones kokbok ”The Kind Diet”. Hon har en otroligt ödmjuk inställning till folk som äter kött men vill skära ner.

Hur länge har du ätit enbart vegetarisk och vegansk mat?

– Sen strax före sommaren 2012, så inte jättelänge. Vi äter uteslutande vegan hemma och så gott vi kan när vi går ut och käkar. Blir vi bortbjudna äter vi det som bjuds.

Har du någon gång varit sugen på att äta kött?

– När vi började käka vegan på heltid så sa vi att OM vi blir galet sugna på något köttigt, så ska vi få äta det utan ångest och dåligt samvete. Den dagen har inte kommit än.

Vilka tips har du till köttätare som vill äta mer vegetariskt?

– Byt ut köttfärsen mot sojafärs eller quornfärs! Det innehåller lika mycket protein (vilket folk verkar vara besatta av), plus att ingen märker någon skillnad i en lasagne, köttförssås eller tacomiddag.

– Våga äta vegetariskt när du går ut och käkar. Många restauranger har allt fler skojiga alternativ att testa, så ut och upptäck!

Vilket är ditt favoritrecept?

– Just nu är det utan tvekan svartpeppartofun från Yotam Ottolenghis kokbok Plenty. Jag trodde aldrig att tofu kunde bli så jäkla gott!

Läs gärna de andra intervjuerna på tema vegetarisk

(Om länk saknas är inte intervjun publicerad än)

Tisdag: Fredrik Wass, Bison
Onsdag: Helen Alfvegren, Helalf
Torsdag: Metin Kocman, Hilarius Larsson Delikatessmanufaktur
Fredag: Annie Taylor Chen, Vegan Ann
Lördag: Mattias Kristiansson, Vegoriket och Bake my Day
Söndag: Karoline Jönsson, Gröna Skafferiet
Måndag: Mikael Hall

Ett svar på ”Tema vegetarisk – intervju med Mattias Kristiansson”

Kommentarer inaktiverade.