Metin Kocman gillar vegetarisk mat

Metin Kocman från vegetariska cateringfirman Hilarius Larsson Delikatessmanufaktur är tredje personen att bli intervjuad i In The Kitchens tema vegetarisk mat. 

Beskriv dig själv med tre meningar.

– Jag är någon form av översocial optimist med ständigt nya sociala och kulinariska experiment på agendan. Försöker komma mig för att producera allt jag gillar att konsumera – mat, musik, film, litteratur, serier, fester och konserter. Ogillar att inte vara min egen chef samtidigt som jag kan vara ganska dålig just detta, men sen jag blev egen företagare har jag, till stor del av nöd, blivit allt bättre på det.

– Jag startade i augusti 2012 en vegetarisk cateringfirma vid namn Hilarius Larssons Delikatessmanufaktur tillsammans med en vän. Som namnet antyder försöker vi laga all vår mat i delikatessanda, vilket innebär att vi experimenterar fram all vår mat i manufakturen själva, inklusive saker som julskinka, köttbullar och rejäla söndagsstekar. Allt helt vegetariskt, givetvis. Vi arbetar i regel ganska tematiskt och försöker skapa menyer som skall förmedla en viss känsla eller ett koncept som vi gillar. Just nu jobbar vi till exempel med en meny som kommer heta ”Mefisto” och har beskrivningen ”Sålt din själ i en korsning? Hamnar varje tärningskast på sex? Det här är en matsedel för den som inget har att förlora.” Den kommer innehålla mustiga revbensspjäll och en drypande chokladtårta bland annat.

Hur kommer det sig att du valt att äta vegetariskt/veganskt?

– När jag var tonåring under andra halva av 90-talet var det ett rejält liv kring militanta veganer som släppte ut minkar, tuttade eld på Scan-bilar och propagerade för veganism och djurrätt. Jag var då helhjärtad köttätare och tyckte att veganerna var helt bakom flötet, varvid jag gav mig in i varenda nätdiskussionjag kunde hitta med veganer för att bevisa att de hade fel. Uppenbarligen så misslyckades jag, istället insåg jag att det inte fanns några argument för att äta kött som jag själv kunde acceptera.

– Det tog dock ett tag för mig att svälja min stolthet och ställa om till att bli vegetarian och sedan vegan, och det försvårades även av att jag då inte alls gillade vegetarisk mat. Men det kom att bli källan till det stora matintresse jag har idag.

Hur länge har du ätit vegetariskt/veganskt?

– Jag blev vegetarian för elva år sedan, och sedan vegan knappt två år senare.

Har du någon gång varit sugen på att äta kött?

– Precis när jag ställde om till att bli vegetarian så var jag sugen på kött precis hela tiden. Vart eftersom slutade jag se kött som en matvara och istället som någons arm, ben eller annan kroppsdel vilket effektivt eliminerade allt sug på kött. De flesta saker jag gillade som köttätare har jag funnit bra vegetariska motsvarigheter till, men det finns ett par undantag. Som barn var jag väldigt förtjust i äggmacka med Kalles kaviar och prickikorv, och har inte hittat något som kan ta deras plats. Ett projekt för 2013 är just att försöka uppfinna en vegankorv som är snarlik en salami.

Vilka tips har du till köttätare som vill äta mer vegetariskt?

– Jag tror den bästa vägen är att pröva sig på något helt nytt, ett kök man inte är bekant med t ex, i samma veva som man ger sig på att laga vegetariskt. Det är fullt möjligt att fortsätta äta korvstroganoff, lasagne och schnitzel med bea och klyftpotatis om det är vad man gillar t ex, men risken är att det inte smakar exakt som man är van och att det därför känns som någon form av nedköp. Men det beror väl på hur pass redo man är på att pröva något nytt också.

– Tror också det är viktigt att man ser till att maten innehåller proteinrika råvaror som ger en ordentligt mättnadskänsla, som baljväxter, nötter, tofu eller sojakött t ex.

Vad är ditt favoritrecept?

– Ett av mina favoritrecept är en röra som kommer från sydöstra Turkiet, vid namn ”Antep ezme”. I Turkiets inland är man väldigt förtjust i sin chili, och den här röran skall helst serveras ganska het. Det är dock fullt möjlig att göra den lite mildare utan att den förlorar i karaktär, men den ohyggliga mängden vitlök som den innehåller får man inte tumma på för mycket. Den är busenkel att svänga ihop, och passar väldigt bra ihop med vitt bröd och turkiska svarta oliver.

Läs gärna de andra intervjuerna på tema vegetarisk

(Om länk saknas är inte intervjun publicerad än)

Tisdag: Fredrik Wass, Bison
Onsdag: Helen Alfvegren, Helalf
Torsdag: Metin Kocman, Hilarius Larsson Delikatessmanufaktur
Fredag: Annie Taylor Chen, Vegan Ann
Lördag: Mattias Kristiansson, Vegoriket och Bake my Day
Söndag: Karoline Jönsson, Gröna Skafferiet
Måndag: Mikael Hall