Mikael Hall älskar vegetarisk mat

Mikael Hall är sjunde personen att bli intervjuad i In The Kitchens tema vegetarisk mat. Mikael älskar kött, men väljer ändå att äta vegetariskt, det är väldigt intressant tycker jag.

Beskriv dig själv med tre meningar.

– Småbarnsfarsa som bor i ett område med andra småbarnsfarsor som är exakt likadana. Gillar att prata om mat, öl och tv-serier, precis som alla andra. Viktigast i mitt liv, förutom redan nämnda saker, är min familj och kompisar, ost och ost.

Hur kommer det sig att du valt att äta vegetariskt/veganskt?

– Jag har valt att hålla mig till en vegetarisk kost av olika anledningar. Främst på grund av att det ofta kräver mindre resurser att producera. Man äter ju väldigt mycket mat (speciellt om man gillar det) och då är det en bra idé att försöka att se till att det man äter är ekologiskt hållbart.

– Sen tycker jag också att det är olustigt att döda djur. Däremot inte sagt att jag är helt emot det, men det är inte helt enkelt att reda ut den etiska frågan kring vem som har rätt att ta en annan individs liv och av vilka anledningar. Dessutom ser jag det som ett kall att försöka göra så god och köttlik vegetarisk mat som möjligt, en livsutmaning. Jag älskar liksom smaken av kött, men inte eftersmaken 😉

Hur länge har du ätit vegetariskt/veganskt?

Jag har ju ätit vegetariskt hela livet, men är inne på mitt tolfte år med enbart vegetarisk kost.

Har du någon gång varit sugen på att äta kött?

– Jag är alltid sugen på kött. Hamburgare och bacon och en god chili etc. Men det är inte värt det tycker jag. Smakar ibland på kött eller fisk när jag är ute på restaurang och nån beställer nåt lite extra. Vill aldrig att nån ska kunna säga till mig att jag inte vet vad jag missar. Jag smakar, gillar det oftast, men väljer ändå bort det. Oftast blir jag stärkt i min egen kosthållning av detta, skillnaden i matupplevelsen är aldrig så stor.

Vilka tips har du till köttätare som vill äta mer vegetariskt?

– Identifiera svårigheterna och jobba runt. Det är inte alltid helt enkelt att vara veg. Svårast tycker jag festmiddagarna eller fredagsmyset kan vara. Gillar verkligen svensk husmanskost (sås,potatis,kött etc) men det är knepigt. Avvakta med sånna grejer, kanske kan fortsätta att äta kött på helger och vid festliga tillfällen? Vardagsmaten tycker jag är mycket enklare. Grytor är det enklaste, pastarätter likaså. Och soppor.

– Lär dig tillverka biffar, burgare och köttbullar vegetariskt. Det kan man kombinera på en massa sätt. Ge inte upp om din sjätte sats med biffsmet blir kass. Jag har försökt hur länge som helst och det är först nu jag börjar bli nöjd. Det är kul! Nötter är en sjukt bra råvara att basera biffar och sånt på. Gör en Wallenbergare baserat på hasselnötter. Kan bli väldigt köttlikt i både smak och konsistens. Hitta också kök som till stora delar är vegetariska, sydostasien och indien är ju de bästa exemplen. Och hitta bra halvfabrikat som du gillar. Jag tycker inte det är konstigare eller ”mindre äkta” att göra en stroganoff på svensk vegetarisk korv i plastförpackning eller på svensk griskorv i plastförpackning. Finns mycket att välja på.

Vad är ditt favoritrecept?

– Du har ju fått detta innan, men jag gillar verkligen min hemmagjorda färs. Det brukar bli en uppskattad (av både veg och köttisar) vegetarisk köttfärslimpa som jag serverar med gräddsås, lingon och kokt potatis eller potatispuré.

Läs gärna de andra intervjuerna på tema vegetarisk

(Om länk saknas är inte intervjun publicerad än)

Tisdag: Fredrik Wass, Bison
Onsdag: Helen Alfvegren, Helalf
Torsdag: Metin Kocman, Hilarius Larsson Delikatessmanufaktur
Fredag: Annie Taylor Chen, Vegan Ann
Lördag: Mattias Kristiansson, Vegoriket och Bake my Day
Söndag: Karoline Jönsson, Gröna Skafferiet
Måndag: Mikael Hall