Test av nya hamburgerbrödet Brooklyn Buns

Brooklyn Buns

Det är riktigt kul med de senaste årens hamburgertrend i Sverige och det har blivit bättre på väldigt många håll och kanter. I Stockholm kan vi faktiskt prata om en livskraftig hamburgerscen, och det går hyfsat lätt att få tag på bra (fet alltså) färs till hamburgare och andra tillbehör. Det enda vi hamburgerälskare förfasat oss över är det rent usla hamburgerbrödet som säljs i Sverige. Tyvärr är jag inget fan av det allt för söta Frisco-brödet. Egentligen förstår jag inte varför hamburgerbröden är så usla, ett av USA:s bästa hamburgerbröd är Martin’s Potato Rolls och det är en industriprodukt – därför ges ingen pardon till den knastertorra ursäkten till bröd som märks med beteckningen hamburgerbröd i svenska butiker.

Korvbrödsbagaren gör dock ett försök, deras nya Brooklyn Burger Buns ska vara the real deal enligt dem själva. Efter att ha testat bröden undrar jag om de skämtar med mig.

Brooklyn Buns

I varje påse Brooklyn Burger Buns finns fyra stycken bröd och priset är runt en tjugolapp. Redan innan jag öppnat förpackningen är jag lite skeptisk, det verkar som att Korvbrödsbagarn blandat ihop hamburgertrenden med surdegstrenden för några år sedan. Ett riktigt bra surdegsbröd har en krispig skorpa och ett lite segt inkråm, rena motsatsen till ett bra hamburgerbröd som ska ha lite tuggmotstånd på skorpan så att man inte smetar ut hela köttpucken och tillbehören när man tar första tuggan.

Jag började med att ta upp ett bröd, luktade på det och nöp loss en bit för att smaka. Brödet luktade och smakade lite syrligt, och skillnaden på standardbröden som säljs i svenska butiker kändes inte så stor.

Från Korvbrödsbagarns pressmeddelande hittar jag följande formuleringar:

”Brödet är bakat på surdeg och durumvetemjöl och är fritt från konserveringsmedel och saknar små frön på toppen, allt i enlighet med ett genuint hamburgerbröd.”

”Inspirationen till brödet kommer framförallt från stadsdelen Brooklyn i New York men också från trenden att baka sitt eget bröd.”

Tyvärr Korvbrödsbagarn, jag tror att väldigt få personer som ätit riktigt bra hamburgare i New York skulle påstå att surdeg och durumvetemjöl tillsammans med petitessen att brödet saknar ”små frön på toppen” är framgångsreceptet för ett bra hamburgerbröd. Nyckelord är brioche och potatisfrallor.

Jag väljer dock att bortse från att Korvbrödsbagarn bara verkar ha gissat sig till hur det ser ut i Brooklyn, hur smakar brödet i en färdig hamburgare?

Min testburgare bestod av en vanlig köttpuck på högrev, ett salladsblad och hemmagjord dressing som lagts i ett grillat Brooklyn Burger Bun. Det smakar marginellt bättre än de vanliga hamburgerbröden där ute och framför allt är brödet inte tillräckligt saftigt för att det ska bli en hit. Även i fortsättningen kommer jag baka egna bröd eller köpa de mjuka källarfranskor som faktiskt är det bästa alternativet i svenska butiker.

Om någon på Korvbrödsbagarn läser detta är ni välkomna hem till mig, så bjuder jag på en hamburgare i ett riktigt bra hamburgerbröd.

Extra: Ytterligare en anledning till att jag starkt misstänker att Korvbrödsbagarn aldrig varit i New York och ätit hamburgare är receptet på baksidan av påsen. Riktiga hamburgare enligt dem innehåller förutom köttfärs vispat ägg och hackad lök, frågar du mig (och typ Leif Mannerström) så är det ingredienser i en svensk pannbiff.

Vad tycker du om svenska hamburgerbröd?
Vilka bröd brukar du använda hemma?

5 svar på ”Test av nya hamburgerbrödet Brooklyn Buns”

  1. synd att när det äntligen görs ett försök från en större spelare på marknaden(största?) så blir det platt fall… Konstigt då det är ganska enkelt idag och gå ut och se vad som ligger i tiden. Men här verkar man använda sig av buzzwords utan att egentligen landa det i någon verklighet…

    Jag använder gärna Polarbröds Morgongoda som man steker på/rostar lite så blir de bra ( http://www.polarbrod.se/sortiment_40.aspx )

  2. Om jag gör burgare hemma, vilket händer då och då så drar jag gärna till Magnus Johansson i Hammarby sjöstad och köper bröd. Rekommenderas!

    1. Ja, Magnus Johanssons bröd är superbra och har man tillgång till det så är det kanon!

  3. Bästa hamburgerbrödet som går att köpa i butik är helt klart Texas Longhorns hamburgerbröd. Köpte ett 8-pack på Coop Forum idag, och var väldigt positivt överraskad. Ljusår före allt annat i butik!

    1. Aha, det ska jag testa om jag hittar det i någon butik. Vad är det för typ av bröd?

Kommentarer inaktiverade.