Jag har testat Bokashi – japansk kompostmetod

Matavfall i en bokashi

Vad gör du av ditt matavfall? Sedan ett halvår tillbaka hamnar allt mitt matavfall i en Bokashi som jag fått testa. Vad är då en Bokashi för något? Själva ordet Bokashi är japanska och det betyder ”jäst organiskt material”. Det är en japansk metod för att kompostera och få grymt bra gödning till grönsakslandet hemma, som använts länge i Japan. Du har en lufttät hink under diskhon där alla matsopor hamnar och varje gång du fyller på med matavfall, så häller du även på så kallat Bokashiströ (vetekli som innehåller lite mikroorganismer) som sätter igång processen.

Vi hade ingen kompost hemma och jag tänkte att det kunde vara kul att prova, speciellt med tanke på att vi under våren börjat odla i våra pallkragar. Inför testet var jag orolig att det skulle lukta illa från Bokashi-hinken, det har det inte gjort alls och det är verkligen jätteskönt. Man kan till och med säga att det luktat mindre illa i köket eftersom att i stort sett inget matavfall alls hamnat i de vanliga soporna och kunnat utveckla en odör.

Bokashi-hink

Att sköta den lilla hinken under diskhon kändes lite som när jag hade en surdeg för några år sen, som jag tvingades mata och sköta för att den skulle hålla sig i form. Varje dag åkte matresterna ner i hinken, följt av att jag pressade ihop det (för att trycka ner vätskan), hällde på lite Bokashiströ och sen var det färdigt. Några gånger i veckan öppnade jag kranen som fanns längst ner på hinken, ut kom sur, brun vätska som blev bra gödning till våra grönsaker.

Allt hade gått bra så långt, men vad skulle hända när Bokashiresterna skulle ut i grönsakslandet? Efter att en hink blivit full hamnade den på typ jäsning i några veckor och efter det fanns det olika alternativ för den. Jag provade dels att hälla den i vanliga komposten, det kändes som att jag påskyndade komposteringsprocessen även på övrigt innehåll där och det var jättebra. Ett annat sätt jag provade var att lägga Bokashirester som en bas i en stor låda där jag planterade sockerärtor, kändes som att det fungerade också.

Nu är jag ingen expert på kompostering, men efter att ha använt Bokashi under ett halvårs tid så är jag fast. Det luktar mindre sopor i köket, jag får gratis gödning till mina grönsaker och jag behöver nästan aldrig gå med den vanliga soppåsen till soptunnan! Jag rekommenderar dig att testa och Bokashi.se har flera olika paket som du kan köpa.

(OBS! Det här är inget köpt inlägg, då och då testar jag produkter som jag tycker är intressanta.)

Hur gör du med ditt matavfall hemma?

3 svar på ”Jag har testat Bokashi – japansk kompostmetod”

  1. Kompost i all ära men det är mycket bättre för miljön om matavfallet blir till biogas och biodiesel. Tjata på dina kommunpolitiker, det är dessutom ett av delmålen till Sveriges miljömål.

Kommentarer inaktiverade.