Morötter

2013 är starten för mer vegatarisk mat för min del och som en del i det så ska jag bland annat intervjua sju personer om vegetarisk mat. Hittills har jag intervjuat drygt hälften, men jag ska också testlaga intervjupersonernas vegetariska favoriträtt. Det första jag ska laga är Helen Alfvegrens tzaypasta som innehåller en helt ny ingrediens för mig, nämligen tzay.

Jag hittar inte supermycket att läsa om tzay, men svenska Wikipedia har skrivit några rader i allafall:

Tzay är veganska bitar som till konsistensen påminner om kyckling. De säljes på spett eller i lösvikt. Tzay är tillverkat av sojaprotein, sojabönsolja, bomullsfröolja, socker, potatismjöl, majsmjöl, ingefära, vetemjöl, sojamjöl, kryddor, sesamolja, peppar, salt och chilipulver. Tzay säljs för närvarande endast av ett företag i Sverige och Europa.

 

Just ingrediensen bomullsfröolja tycker jag är intressant. 🙂

Ridderheims är företaget som säljer tzay i Sverige och hos dem kan man läsa lite om näringsvärdet.

Näringsvärde per 100g:
Energi 1139 kJ/ 272 kcal
Protein 17 g
Kolhydrater 13 g
Fett 16 g

 

Vet inte riktigt vad jag ska jämföra med där, bortser man från kolhydraterna så är det ungerfär lika mycket protein och fett som i inte allt för mager nötfärs.

Jag har faktiskt varit vegetarian en gång i tiden, när jag var 16-17 år körde jag ett helt år utan kött. Vad jag vet så fanns inte tzay i Sverige då (i alla fall inte i Blekinge…), istället var det sojakorvar, sojanuggets, sojafärs, lins/bönbiffar som gällde. Väldigt skönt att det har kommit mycket längre så här mer än tio år senare.

I början av inlägget berättade jag att jag ska skriva om vegetarisk matlagning här på In The Kitchen, en hel del av inläggen är redan planerade, men vad skulle du vilja läsa mer om? Syften med att jag ska skriva mer om vegetarisk matlagning är för att jag själv vill lära mig mer om rätter som inte innehåller kött och jag tror att fler karnivorer där ute behöver lite inspiration för att kunna fly ”falukorven och mamma Scans”.

Fotnot: Ja, jag vet att bilden överst inte har något med tzay att göra, men jag hittade ingen schyst bild som jag kunde använda så jag tog en snygg grönsaksbild istället. Bilden kommer från Ed Yourdon och du hittar mer av hans bilder på Flickr.