Vad är egentligen trendig julmat?

Jag sitter för fullt med planeringen av julen (både privat och det ni kan ta del av här på bloggen snart) och tankarna springer iväg. Hur påverkas julmaten av trenderna?

Våra mattrender skiftar hela tiden, exempelvis sushi började bli coolt och hett för många år sen, hamburgarna hade sitt uppsving för ett eller två år sen. Det enda som mattrenderna knappt kan påverka är julmaten (och annan mat vid våra högtider). När det kommer till julmat vill vi (kommer generalisera en del i denna text, hoppas det är okej) ha vår julskinka, Janssons frestelse, sillen, risgrynsgröten, vörtbrödet och kanske lutfisken om du är lagt åt det hållet.

Edward Blom i ett inslag om julmaten, intressant julmatshistoria på fyra minuter.

Varför är det så? Jag kan bara gissa, men det är väl så att det inte brukar ruckas så mycket vad gäller familjetraditioner, som ju julen ändå får anses vara. Och kanske är det så att vi som älskar risgrynsgröt vill ha en tid på året då det är okej att äta det till frukost, för-lunch, lunch, eftermiddagsfika och till kvällens julbord.

Julmaten är alltså väldigt otrendig och kommer att så förbli. Men i år sker ett undantag. Två världar kommer mötas, stora mattrender och den traditionella julmaten. Julmat är rejäl mat från grunden, många rätter som tar många timmar i köket, rustika bröd, mycket inläggningar och en hel del lokala avvikelser (till exempel långkål i Halland och julgädda i Roslagen). Förra meningen kunde lika gärna vara en uppradning av rådande mattrender från random trendguru när hen blir intervjuad på Urban Deli, Nytorget i Stockholm. Lokala råvaror, mat från grunden, inläggningar och bra bröd är också det bästa med julen om du frågar mig. Kanske är det också enda tiden på hela året när vi verkligen har tid att både laga maten och långsamt njuta av den.

Här på In The Kitchen kommer du kunna läsa en del om jultraditioner som blandas upp med nytt tänk (förhoppningsvis tycker ni det…). Jag kommer bland annat ge dig en guide till vilka julöl jag tycker du borde köpa, tips på julcocktails (självklart även alkoholfria) och julmat med en twist. Skriv gärna i kommentarerna om du vill läsa om något annat så ska jag göra mitt bästa för att fixa det.

Förresten, det finns en sak jag inte gillar med våra svenska jultraditioner och det är det på allt för många håll hejdlösa drickandet som mest drabbar barn enligt de rapporter och artiklar vi brukar få läsa lagom till andra och tredje advent. Som tur väl är så har jag själv inte varit med om det, men det gör inte att jag slutar tänka på det när jag själv tar mig en julöl till julbordet.

Vad tycker du är det bästa eller sämsta med jultraditionerna? Och håller du med mig om trender och julmat? Det vore intressant att veta.