Historien om nachos

Jag tänkte vi skulle snacka lite om nachos, detta populära majschips som även vi svenskar tagit till oss. Anledningen till min nyfikenhet är att jag stött på tostitos och totopos, i mina ögon är det samma sak som nachos, men är det verkligen så? Jag har tagit reda på det nu.

Om vi börjar i rätt ände så är nachos, tostitos och totopos olika namn för friterade, triangelformade bitar av majstortillas.

Nachos ursprung

Det sägs att den första gången nachos serverades var på restaurangen Victory Club i Piedras Negras i Mexiko (nära gränsen till Texas) år 1943. Fruarna till tio amerikanska soldater som var stationerade på andra sidan gränsen (i USA alltså) var i staden på en shopppingrunda. Efter shoppingen var kvinnorna hungriga, men kom till Victory Club först efter stängning. Det fanns alltså inget att äta, men hovmästaren på restaurangen tog vad han hade i köket; tortillas och ost. Han skar ner tortillas i triangelformade bitar som friterades, la på riven cheddarost, värmde upp det så osten smälte och la på skivade jalapenos innan han serverade kvinnorna.

Men vad kom ordet nachos från då? Jo, hovmästaren hette Ignacio ”Nacho” Anaya och han kallade rätten för ”Nacho’s especiales”. När rätten spreds vidare försvann apostrofen och det blev helt enkelt ”special nachos” och senare bara ”nachos”.

Efter att ha jobbat på Victory Club drog han vidare till Moderno Restaurant i samma stad och den restaurangen använder fortfarande originalreceptet. 1954 var första gången som receptet trycktes i en kokbok, St. Anne’s Cookbook.

Populariteten av nachos spred sig snabbt i Texas och första gången ordet dök upp i engelskan var 1949 i boken A Taste of Texas. I slutet av 1970-talet började nachos bli populärt vid tv-sport i USA och sen har majschipset fortsatt att erövra världen.

Men vad kommer totopos och tostitos från då? Totopos är vad nachos kallas för i Mexiko, men för att göra det ännu mer komplicerat finns också en särskild tortilla som går under namnet totopo… Tostitos är däremot en mycket enklare historia, helt enkelt ett populärt varumärke för nachos.

Om du vill läsa mer om nachos och totopos så kan jag tipsa om Wikipedias artikel i ämnet.

Bilden överst kommer från användaren Fabalv på Flickr.