Våffelrecept – här hittar du smartaste receptet

Våfflor, hur gör man det på smartast sätt? Den färdiga pulvermixen är ett stort no no för mig, känns faktiskt onödigt att köpa när alla ingredienser som behövs ändå finns hemma. I YouTube-klippet visar jag hur enkelt det är och receptet finns här nedan.

Innan jag kommer till receptet tänkte jag berätta lite om våffeldagen som firas 25 mars varje år, från början har dagen inget med våfflor att göra. Från början firas Jungfru Marie bebådelsedag och den inträffar 9 månader före jul, så här står det på Wikipedia: ”…är en årlig kristen högtid som firas nio månader före jul i syfte att högtidlighålla att jungfru Maria genom ärkeängeln Gabriel fick veta att hon var havande med Jesus.”. Dagen kallas också vårfrudagen, och det har varken med våfflor eller våren att göra, utan det syftar på ”vår fru” aka jungfru Maria. Som det ofta blir, så har ordet vårfrudagen omformats i folkmun och helt plötsligt blev det en dag då vi äter våfflor. En intressant detalj är också att vårfrudagen inte längre firas 25 mars av Svenska kyrkan, de firar 22-28 mars (en söndag där), men våffeldagen är alltid 25 mars. Nu kan vi det här och du kan gå vidare till receptet.

Mitt recept på våfflor innehåller smör, mjölk, ägg, salt, vetemjöl och bakpulver. Du kan byta ut halva mängden mjölk mot kolsyrat vatten, det ska ge lite luftigare våfflor, men ärligt talat så blir det i stort sett lika bra med enbart mjölk.

Recept våfflor

4 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 ägg
100 g smör
2 tsk bakpulver
1 tsk salt

Så här gör du våfflor

1. Smält smöret och ta fram övriga ingredienser.

2. Häll i någon deciliter av mjölken i en skål och häll ned mjöl och salt. Vispa tills du fått en tjock smet. Sen slår du i resten av mjölken och vispar igen. Genom att inte hälla i all mjölk direkt undviker du klumpar i smeten.

3. Knäck äggen och vispa ned i smeten.

4. Avsluta med att hälla i smöret och vispa ihop det också.

5. Nu ska du låta smeten svälla i minst 30 minuter (men du kan göra det kvällen före också, glöm inte att täcka med plast i kylen bara), bakpulver blandar du i precis innan gräddning.

6. Beroende på vad du har för våffeljärn kan det vara smart att pensla med lite smör också, känn efter själv.

Vad brukar du äta till dina våfflor?

Ett svar på ”Våffelrecept – här hittar du smartaste receptet”

Kommentarer inaktiverade.