Julia Child - en av alla duktiga kvinnliga kockar

Idag är det internationella kvinnodagen och det uppmärksammas alltså även av In The Kitchen. Rubriken Var göms alla kvinnliga kockar är en fundering från mig, det är i stort sett bara manliga kockar som lyfts fram i medierna och som vinner kocktävlingar.

Tittar vi på tävlingen Årets kock som har avgjorts sedan 1983 så har det bara varit en enda kvinnlig vinnare (källa: Wikipedia). Enda gången det hände var 1988 då Kristina Pettersson vann och vem minns henne idag? I år blev Daniel Räms Årets kock och bland övriga finalister fanns inte en enda kvinna.

Kraftig manlig dominans

För någon månad sedan bad jag vänner och följare på Twitter, Facebook och Google+ att lista de första fem kockarna de kom på (alltså ingen statistisk tillförlitlighet, men det är ändå intressant). Enda kriteriet var att kocken skulle vara ”känd” (alltså mormor, min kompis Klas morsa, gilldes inte), i övrigt ingen vägledning.

Totalt fick jag in namn på hela 32 olika kockar och listan var kraftigt dominerad av ”tv-kockar”, precis som jag förväntat mig.

De mest kända kockarna

Jamie Oliver och Per Morberg var mest omnämnda med 11 respektive 10 röster var. På delad tredje plats hittade vi första kvinnan, Tina Nordström, som uppenbarligen har ett väldigt starkt varumärke med tanke på att hon inte är superaktiv i massmedierna för tillfället.

Kollar vi igenom resten av de 32 omnämnda kockarna blir det desto tråkigare, bara fyra av 32 personer är kvinnor och ska man vara riktigt negativ så är två av de fyra mer kända för sin bakning än matlagning.

Ingen nämnde alltså Sigrid Bárány som blev Sveriges mästerkock 2012… Och det tv-programmet är ett problem för mig. Inte nog med att det är tre män som sitter i juryn (samma sak i amerikanska versionen), två av dem är riktigt gubbiga som med olika typer av härskartekniker trycker ner framför allt kvinnor. Nej, TV4 ni kunde gjort mycket bättre.

Sorgligt nog är inte jag mycket bättre själv och jag får inte ens till en bra lista om jag bara får nämna kvinnliga kockar. De jag själv kommer på är Julia Child, Lisa Förare Winbladh, Tina Nordström, Malin Söderström, Karin Fransson och Lotta Lundgren (inte ”utbildad” kock vad jag vet, men hon är en kock för mig). Glädjande nog så drivs rätt många av mina favoritbloggar av kvinnor: Dagmar’s Kitchen, What Katie Ate och Gröna Skafferiet till exempel.

Den manliga dominansen är dock inte total. Likt att det finns en liten gallisk by som inte är invaderad av romarna i Asterix & Obelix, så finns det en domän inom matlagningen som inte männen dominerar; i hemmaköken. I de flesta svenska (heterosexuella) hushåll är det kvinnan som fixar maten (och alla andra hushållssysslor…), men vi män är jävligt duktiga på att ta kredd när vi gjort något bra (tänk grillen på sommaren). Jag tror dock att män av min generation är lite bättre på att hjälpas åt hemma och det gör mig lite glad i alla fall.

Spelar det någon roll om kocken är kvinna eller man?

Nej, troligen inte om jag ska besvara frågan rakt. Man gör inte bättre eller sämre mat bara för att man är man/kvinna.

Problemet för min del är att genom de strukturer som utesluter så många kvinnor, så blir talangpoolen för duktiga kockar betydligt mindre. Jag läste boken Soccernomics för något år sedan. Den handlar om statistik inom fotbollen och ett kapitel får mig att tänka på män/kvinnor i köket. I England har man ett problem med att det i stort sett bara är fotbollsspelare i arbetsklassen som blir storstjärnor, deras talangpool blir alltså mindre för att medel- och överklassen inte når ända fram. Och i båda fallen beror det på strukturer som trycker ner och håller tillbaka personer från den icke dominerande gruppen.

Så mitt svar på frågan ovan är: vi har sämre mat för att så många talanger aldrig kommer fram på ”de stora matscenerna”.

Hur ska vi lösa problemet med så få kvinnliga kockar i rampljuset?

Det är en lång resa till jämställdhet i restaurangköket, och jag vet ärligt talat inte om jag tror på en riktig jämställdhet under min levnad (det finns alltför många trångsynta män i min ålder för att jag ska våga tro på det).

Det vi kan göra är att, precis som jag gör idag, tänka på varför det ser ut som det gör och själv försöka göra något åt det. Bara att erkänna att vi har ett problem är ett stort steg för mig, och som jag nog tog för bara något år sedan. Och jag är övertygad om att vi män måste hjälpa till (nej, jag menar inte att kvinnor är svaga offer eller liknande) och lyfta fram fler kvinnor.

TV4 kan börja med att sparka ut någon av gubbarna från juryn i Sveriges mästerkock.

Och ni kvinnor måste våga tro mer på er själva också! För ni är jävligt grymma även i köket!

För min egen del så kommer jag att anstränga mig ännu mer framöver för att verkligen lyfta fram fler kvinnor i min podcast. I de sex första avsnitten har jag bara intervjuat en enda kvinna, grymma Devi Brunson från Hamburgarens vänner. Min målsättning var betydligt bättre innan jag startade. På min lista finns dock ett helt gäng med kvinnor som jag verkligen vill höra mer av, för att de har intressanta saker att berätta.

Jag tycker däremot att jag var lite duktig (men inte tillräckligt) när jag körde Tema vegetariskt för någon månad sedan, tre av sju personer som jag intervjuade var kvinnor.

Det börjar dock hända lite grejer som gör att jag tror att det håller på att bli lite mer jämställt i proffsköken. Kvinnliga krognätverket Eve Only startades för ett tag sedan och bland grundarna hittar jag kvinnor från riktiga topprestauranger. I dagens DN läste jag om sajten 100 kvinnliga kockar (Årets kock står bakom) som vill lyfta fram fler kvinnor, fyll gärna på listan där!

Om du undrar över bilden så är det just Julia Child, en av de viktigaste kockarna genom tiderna.

Vad tycker du om avsaknaden av kvinnor i köken? Det här är en fråga som jag verkligen vill att vi diskuterar.

3 svar på ”Var göms alla kvinnliga kockar?”

Kommentarer inaktiverade.