Plantering i fönstret

Nu är det dags för våren igen, senare än vad jag hoppats. För mig blir det också startskotten på odlingssäsongen och idag har jag preparerat tills det är dags att plantera utomhus.

Jag växte upp i en villa utanför Karlskrona och där odlade vi potatis och morötter en del år. Då attraherade det mig inte så mycket att hålla på med växter, det är kanske de senaste årens boende i lägenhet som fått mig att hitta dit. Ofta är det ju så att man inte förrän i efterhand inser hur lyxigt man hade det, utan att veta om det.

Vi har en del chiliplantor i våra fönster året om och när det är sommar brukar vi odla en del även på vår balkong. Förra året blev det solrosor, senapskål/ruccola, tomater (dock ingen skörd…), potatis (två portioner ungefär…), några olika chilisorter, basilika, oregano och indiankrasse.

I år blir det ännu fler sorter och vi har dessutom fixat lite ”odlingsbar mark”. För några månader sedan grundades Lilla Essingeodlarna, en förening som driver stadsodling på Lilla Essingen där vi bor. Jag har designat föreningens logga och hemsida, mitt sätt att bidra med vad jag kan. Som medlem i föreningen får man odla i pallkragar som man köper in sig i. Jag ser fram emot att komma igång med den odlingen och att lära mig mer om odling från andra i föreningen.

Plantering i fönstret

På den här bilden och den ovan ser du små miniväxthus som vi köpte på Trädgårdsmässan förra veckan. Riktigt fina och praktiska att ha på fönsterkarmen.

Idag blev det förodling av morötter, solrosor, tomater, lite olika chili, basilika och ruccola. Jag kommer rapportera tillbaka här under tiden det går framåt och dela med mig av framgångarna och motgångarna.

Häromdagen hittade jag en jättebra artikel om odling på Pinterest, 13 planter ideas for your container garden, inspirerande!

Odlar du något hemma? Vore kul att veta och du får gärna dela med dig av några tips i kommentarsfältet också.