Världens bästa grönsaker

Andreas Ivarsson från In The Kitchen tycker till

Vi är många som alltid försöker hitta det bästa inom allting vi äter och dricker, gamla sanningar är att Maine har bästa hummern, bästa tryffeln finns i Bourgogne och Kobebiff kallas för världens bästa nötkött (bästa kroppkakorna hittar du för övrigt hos min mormor i Blekinge, om du nu undrar). I jakten på världens bästa tvingas man antingen resa världen över eller importera det till Sverige.

Men vad ingår egentligen i världens bästa av någonting? Det viktigaste är så klart att smakerna är av absoluta toppklass, men förutom det väger vi ofta in hur maten har odlats eller fötts upp. Ett exempel är lever från tvångsmatad gås som ju smakar superbra, men vetskapen om hur gåsarna blivit utsatta för gavage gör att jag får en fadd smak i munnen ändå.

Ytterligare en beståndsdel när man jagar efter världens bästa av någonting är miljön man äter eller dricker det goda. Exempelvis är en Coors Lite med en salt pretzel underbar i solvärmen när man sitter på AT & T Park i San Francisco och ser när Giants tar sig an New York Mets. På en finkrog i Stockholm hade det inte varit riktigt lika bra.

De här tankarna har fått mig att inse en sak, jag har världens bästa grönsaker i min trädgård. Hur fan har du lyckats med det kanske du undrar? Det är enkelt. Mina egenodlade grönsaker är för det första det färskaste jag kan hitta, jag kan mer eller mindre äta direkt från mina pallkragar. För det andra är det utan tvekan ekologiskt, den lilla gödningen jag använt kommer från min Bokashi-kompost (ska berätta mer om det snart) och lite gödsel från kor och höns. Det allra viktigaste är ändå att jag har lagt ner min själ i att odla fram mina grönsaker, det gör att jag verkligen kan äta grönsakerna med ett leende på mina läppar.

Vad är världens bästa för dig?

Ett svar på ”Världens bästa grönsaker”

  1. När det gäller världens bästa/godaste är det, som jag ser det, mycket kopplat till det du nämner – platser, miljöer och tillfälligheter. Har ätit och druckit fantastiskt goda saker utomlands och man köper glatt med sig saker hem bara för att upptäcka att det inte alls var lika gott hemma. Det kan vara att dessa råvaror/smaker har utvecklats över tid i just det området för just den miljön.

    Typexempel var när i vi var i Grekland och drack Metaxa. Jättegott på semestern. Smakar rävgift hemma. Har nu en snygg dammsamlande flaska…

Kommentarer inaktiverade.