Världens enklaste slowcooking med Wonderbag

Jag tror att slowcooking kommer slå stort i Sverige under 2014 (skrev bland annat om det i min rapport 10 heta mattrender 2014). Det populäraste redskapet för att slowcooka (blir det ett nytt verb i SAOL 2014 också?) är en elektrisk gryta och Crockpot är det absolut populäraste märket. Wonderbag är en spännande utmanare till Crockpot, kortfattat är det en påse som isolerar värmen, alltså en helt analog produkt.

Tanken är att man kokar upp sina ingredienser i en vanlig gryta och sedan sveper in grytan i sin Wonderbag och låter det sitta där i några timmar. Jag är visserligen lite tryggare med att ha på min Crockpot när jag sticker iväg till jobbet än att ha på spisen under en hel arbetsdag, men Wonderbag är ju ännu bättre ur den synpunkten. Prismässigt så är Wonderbag något billigare än de minsta Crockpot-grytorna, och betydligt billigare än den största. Nu tror jag dock att en Crockpot är betydligt bättre ”prestandamässigt”, men om man väldigt sällan slowcookar hemma (vilket jag inte förstår…) så kan en Wonderbag vara ett bra alternativ.

Det bästa med Wonderbag måste ändå vara att för varje ”påse” som säljs så skänker företaget bakom en Wonderbag till en familj i Afrika. Tanken med Wonderbag från början var framför allt att vara ett bra alternativ i tredje världen, slow cooking sparar ju in väldigt mycket el eller bränsle och är dessutom väldigt miljövänligt. Läs mer om Wonderbag på deras hemsida.

Har du en slowcooker hemma eller planerar du att börja med det under 2014?

3 svar på ”Världens enklaste slowcooking med Wonderbag”

  1. Förstår inte riktigt denna hysteri med speciella koksaker för slowfood, men du kanske kan ge mer info om detta? Jag gör som jag gjort i 25 år, gjutjärnsgryta 100 grader i ugnen, antingen under tiden jag sover eller är på jobbet, är det bara för rädsla för brand man ska ha en slowcook eller vad finns mer för fördelar?

    1. Jag kan inte tala för andra men jag tycker det är smidigt med en Crockpot eftersom att man ställer in tiden snabbt och smidigt på den, när den är färdig övergår den till varmhållning. Gryta i ugnen funkar superbra också, men jag tycker att det är skönt att inte blocka ugnen bara för att man kör långkok. En sak jag funderar på är elförbrukningen på en slowcooker jämfört med att ha ugnen på 100 grader, ska försöka kolla upp det. Jag tycker att en slowcooker är nästan en måste-pryl i köket, men det är så individuellt och du verkar jättenöjd med din lösning. Vad har du för favoriter att långkoka förresten?

  2. Ja, den där varmhållningen lät bra, har tidsinställningen på ugnen men inte riktigt samma sak… Usch vilken fråga nu börja man ju fundera själv på det.. 🙂 Tar vad jag har hemma är lite min matlagning, mycke säsong, högrevsgrytor med höstgrönsaker, chiligrytor på både nöt o gris, just nu en period på thaikycklinggryta 3-4 timmar på 100 grader, sen vanlig köttfärssås med olika kryddningar o innehåll som får koka några timmar är gudomligt, o en o annan pulled pork blir det ju. Ser fram mot om du hittar något om elförbrukning! O mer tips på slow cook!

Kommentarer inaktiverade.