Helen Alfvegren

I jakten på den ultimata vegoburgaren har jag intervjuat massa intressanta personer om deras syn på en ”vegetarisk köttpuck”. Läs vad Helen Alfvegren tycker.

Vad har du för inställning till hamburgare?

Folk från Hamburg är säkert trevliga!

Hur ofta äter du vegoburgare?

Mer sällan nuförtiden, kanske för att jag har blivit mer kräsen sen det började serveras vettiga alternativ och jag inte vill föräta mig. Förr handlade jag ofta på grillen vid Medis men fick blunda när de tillagade den eftersom de i princip slänger in burgaren i micron nån minut. Svårt att bygga en relation när det saknas kärlek.

Hur ser den ultimata vegoburgaren ut?

Den ska vara väldigt mycket på en och samma gång! Gärna slafsig av guacamole, gärna extra allt, med många tillbehör. Finns inget värre än en torr burgare där brödet fastnar i gommen. Ös på bara! Den kan få imitera bäst den vill – jag minns inte hur en hamburgare smakar.

Vad är dina bästa tips om man ska göra egen vegoburgare?

Improvisera! Min vän Oskar slängde ihop en bönburgare på känsla, så rätt! Mosa ihop några prima bönor, kikärtor, mozarella och vitlök och stek på, så enkelt ska det vara. Funderar på lite ströbröd också för stekyta? Sen kläs den bäst med feta pommes frites, spenatsallad med körsbärstomater och kanske en chokladsojashake?

Tänk mini om du har kalas! Mandelfrikadellerna blir utmärkta små burgare och så söta att se på!

Vilka tillbehör brukar du ha när du äter vegoburgare?

Jag vill ju helst att burgaren ska vara så fullproppad att den går sönder. Testa allt som känns roligt i munnen, krispigt, krämigt och mumsigt på en gång. Glöm inte brödet, du kan köpa in det som Flippin’ burgers använder (eller baka det själv efter recept i Flippin’ Burgers-boken)!

Varför ska köttätare äta vegoburgare?

Många äter kött av gammal vana och vill att det ska smaka som det alltid har gjort (utan att behöva fundera på var köttet kommer ifrån). Våga testa och jämför det inte med kött, det ska inte likna varandra i smak men det ska ge dig samma känsla.

Nötkött är den största miljöboven och du bidrar till en industri av massproducerade djur som står fastbundna större delen av året utan att kunna vända på sig om du slentrianmässigt fortsätter med det. Det låter väldigt hårt och är lätt att rygga tillbaka och blunda för men jag tror på att ständigt påminna om att maten är djur som har lidit. Kött borde, liksom alkohol, komma med varningstexter på – och kanske bilder från slakteriet? Mums!

Var äter man den bästa vegoburgaren?

Enkelt! Kungshallen vid Hötorget, en trappa upp på Texas Longhorn. ALLA burgare går att få vegetariska och jag vet ingen som lyckats så bra med sammansättningen. Själv älskar jag California men återigen, testa dig fram! Vegetariskt är den bästa kryddan.

Tidigare i år gjorde jag också en allmän intervju med Helen Alfvegren om vegetarisk mat, läs den också!

Fler intervjuer om den ultimata vegoburgaren

Hanna och Björn Gadd, Vegankrubb
Metin Kocman, Hilarius Larsson Delikatess-manufaktur
Helen Alfvegren, allmän vegetarisk mat-expert
Mattias Kristiansson, Vegoriket
Gabriella Terneborg, Djurens Rätt
Mikael Hall, allmän vegetarisk mat-expert
Jon Widegren, Flippin’ Burgers

Jag länkar upp allt eftersom att intervjuerna publiceras.