Metin Kocman

I början av sommaren inledde jag jakten på den ultimata vegoburgaren, ett första steg var ordentlig research genom intervjuer med personer som kan ”det där med vegoburgare”. Metin Kocman driver vegetariska cateringfirman Hilarious Larsson Delikatess-manufaktur och han är väldigt duktig på köttimitationer.

Vad har du för inställning till hamburgare?

Jag har älskat hamburgare sedan barnsben. Är aningen mer kräsen idag men jag gillar fortfarande ungefär samma upplägg nu som då – en ganska klassisk burgare med friterad potatis och en enorm milkshake till.

Hur ofta äter du vegoburgare?

Ganska sällan faktiskt, varannan månad kanske. Det har blivit lite av högtidsmat, något jag äter när jag känner för att ge mig själv en belöning. Eftersom jag lagar väldigt mycket mat är det väldigt skönt med något som är snabbt och enkelt att göra men ändå erbjuder stor tillfredsställelse. Jag gillar min burgare lite för onyttiga för att äta dem ofta.

Hur ser den ultimata vegoburgaren ut?

Den skall helst imitera kött. Jag har ätit fantastiska burgare gjorda på t ex marinerad portabellosvamp eller bönor, men det känns också lite som en annan rätt. Jag föredrar min hamburgare ganska klassisk. Stor skall den vara, onyttig som en löningshelg och fullproppad med tillbehör.

Vad är dina bästa tips om man ska göra egen vegoburgare?

Håll inte igen med kryddningen. När man testar recept på köttimitationer märker man ofta att någon hittat en bra grundsmak men inte vågat låta den träda fram ordentligt, eller att man inte vågat bredda smakregistret.

Sen är det ganska viktigt med mouth feel och konsistens. Personligen tycker jag att sojafärs och gluten erbjuder det bästa resultatet, men möjligheterna är verkligen oändliga och jag kan inte påstå att jag hunnit undersöka i närheten av alla.

Vilka tillbehör brukar du ha när du äter vegoburgare?

Ost, bacon, hemmagjord hamburgerdressing (allt helt vegetariskt givetvis), senap, ketchup, rostad lök och massa färska grönsaker.

Varför ska köttätare äta vegoburgare?

För att hamburgare är för gott för att behöva dras med dåligt samvete.

Var äter man den bästa vegoburgaren?

Oj, svårt. Jag gillar Jonsborgsgrillen i Göteborg eftersom man kan dyka upp där mitt i natten och köpa en helt vegetarisk baconburgare, men Chutney i Stockholm har en snäppet vassare burgare på sin a la carte-meny. Men det saknas verkligen ett ställe där man som vegan kan skämma bort sig riktigt ordentligt med en helt flippad burgartallrik. Ett ställe som erbjuder rejäla egentillverkade burgare i olika varianter, olika sorters tillbehör och milkshakes.

Tidigare i år gjorde jag också en allmän intervju med Metin Kocman om vegetarisk mat, läs den också!

Fler intervjuer om den ultimata vegoburgaren

Hanna och Björn Gadd, Vegankrubb
Metin Kocman, Hilarius Larsson Delikatess-manufaktur
Helen Alfvegren, allmän vegetarisk mat-expert
Mattias Kristiansson, Vegoriket
Gabriella Terneborg, Djurens Rätt
Mikael Hall, allmän vegetarisk mat-expert
Jon Widegren, Flippin’ Burgers

Jag länkar upp allt eftersom att intervjuerna publiceras.